Vernissage Fotosalong 2019 “Vinnare och förlorare i svensk natur”

Datum: 15 september
Tid: kl. 14.00
Var: Hallands kulturhistoriska museum, Rikssalen
fri entré

kl. 14.00 Utställningen invigs av museichef Curry Heiman och ordförande i Stiftelsen Hallands länsmuseer Sven-Anders Svensson
kl. 14.30 Föredrag och bildvisning med Magnus Elander
Fotoutställning producerad i samverkan mellan föreningen Naturfotograferna och Naturhistoriska riksmuseet.

Magnus Elander
Föredrag som anknyter till utställningen ”Vinnare och förlorare i svensk natur”. Budskapet är att naturen hela tiden är föränderlig. Det gäller inte bara här hemma, utan överallt på vår planet. Både på land och till havs. Magnus Elanders föredrag tar avstamp i vardagsmiljön runt hemmet i Sörmland. Och fortsätter sedan med flera stopp runtom i världen för att hitta vinnare och förlorare i andra världsdelar.

Magnus Elander är kanske mest känd för sina bilder från Arktis. Sammanlagt har han bott tre år på Grönland. Sedan fjorton år är han bosatt nära naturen i Sörmland. Kalifornien i västra USA är också ”hemma” för Magnus efter det att han bodde och arbetade på Stanford Research Institute under några år. Naturintresset självantände någon gång i de yngre tonåren. Definitivt inspirerat av farföräldrarna som bodde i Skåne och hade en sommarstuga inte långt från fågelskådarnas Mekka i Falsterbo.

Magnus är fågelskådaren som först blev kemist men ändrade sig och bytte karriär mitt i livet. Han ville ut och resa samt berätta.

Resandet, gick åt det äventyrliga hållet och dokumenterades med både med kamera och penna. Han var ofta borta länge och på ganska ödsliga platser – blev kanske lite av ensamvarg. Magnus är medlem i Naturfotograferna/N och i International League of Conservation Photographers. Han är en av grundarna till ”Rovdjurscentret De 5 Stora” i Järvsö.

Utmärkelser: ”Årets Pandabok” 1994, 2003, 2009, National Geographic Magazines ”Academy Award”, för “Bästa utlandsproducerade reportage 2007”, prisvinnare i BBCs ”Wildlife Photographer of the Year” 2003.

Böcker i urval: ”Safari” 1993, utgiven på sju språk, ”Ajunngilaq” 1997, utgiven på tre språk, ”Rovdjur” 2003, utgiven på två språk, ”Vindar från Arktis” 2007, utgiven på två språk, ”Sirius” 2008.

Mäktiga havsörnsvingar har blivit en vanlig syn på himlen. Men luften fylls inte längre av lärksång. Allt färre starar kilar omkring i gräset. Vargen är tillbaka i våra skogar. Vår djurvärld förändras hela tiden. Några vinner, andra förlorar. Ibland beror det på oss, ibland på faktorer som vi inte råder över eller ens känner till.

I år får Varbergs Fotoklubb en egen del av utställningen där medlemmarnas naturbilder presenteras.