Änka, Fränka, Fröken, Fru – utställning om kvinnor förr och nu

Inlagt den i kategorin Arkiv och samlingar, På gång, Utställningar.

Änka Fränka_omslag

På Kulturhuset Komedianten i Varberg visas en mindre vandringsutställning 8/3-3/4.

P4 Halland har besökt arkivet i Kungens stall på Varbergs fästning för att få veta mer om kvinnors historia genom arkivhandlingar. Hör inslaget om utställningen Änka, fränka, fröken, fru här. Inslaget är 1:45:30 i sändningen.  

“Änka, Fränka, Fröken, Fru – förr och nu i Varberg” berättar om sex framstående varbergskvinnor: från hertiginnan Ingeborg på 1300-talet, länsherren Anne Galt på 1500-talet, schartauanen Abela Gullbransson på 1800-talet, fotografen Mathilda Ranch och illustratören Adina Sand på 1900-talet, till den nutida författaren Ingela Strandberg. Utställningen visas på Komedianten 8 mars – 3 april 2016. Utställningen kommer att visas runt om i Varberg under året.

Utställningen är producerad av Hallands kulturhistoriska museum i samarbete med nätverket Fränkorna. Nätverket utgörs av Yvonne Elwing, Berit Ganmyr, Eva Lilja, Anna-Lena Nilsson och Ulrika Selander Losman. Fränkorna har forskat och skrivit om kvinnor som har haft framstående positioner i Varbergs historia. Utställningen Änka, Fränka, Fröken, Fru – förr och nu i Varberg bygger på en bok med samma namn, där de historiska kvinnorna presenteras, liksom tidsepokerna som de verkade under. Boken var nominerad till Årets hembygdsbok år 2014 och kom på delad andra plats. Utställningen invigdes på Internationella kvinnodagen, tisdagen den 8 mars, av författaren Ingela Strandberg

Fränka är ett begrepp som användes på medeltiden om kvinnliga släktingar.

Dela detta med dina vänner