Åsa Axberg om Konstnärskolonin Varbergsskolan 15/1 & 12/2

Inlagt den i kategorin Inställt.

Båda visningarna 15/1 och 12/2 är inställda

Museilektor Åsa Axberg är utställningsansvarig för Konstnärskolonin Varbergsskolan. Under lördagen kl 14:00 den 12 februari berättar hon om de tre konstnärerna som utgjorde Varbergsskolan, deras konstverk och influenser. Föreläsningen ingår i museientrén.

Mellan åren 1893 och 1896 levde och verkade de tre svenska konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström med sina familjer i Varberg. Denna konstnärskoloni har sedan dess kallats för ”Varbergsskolan”, döpt av H.K.H Prins Eugen, själv målare, som i ett brev till Richard Bergh kallade dem för ’l’ecole de Varbère”. De tre konstnärerna träffades som unga på en målarskola i Stockholm i mitten av 1870-talet. Efter en period i Frankrike, bland annat i Paris och med vistelser i konstnärskolonin i Grèz-sur-loing, återvände de till Sverige och bosatte sig för en tid i Varberg.