Barnens medeltidsdagar!

Inlagt den i kategorin Skolbesök.

Evenemanget gäller endast inbjudna elever  i årskurs 4 i Varbergs kommun
Ett skapande skola-projekt på Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs fästning

Den 6 – 7 september kommer närmare 700 personer, barn och vuxna att vara engagerade i
Barnens medeltidsdagar” under två heldagar på Hallands kulturhistoriska museum
och Varbergs fästning. De särskilt inbjudna eleverna är alla elever och lärare i årskurs 4 i Varbergs kommun. Evenemanget är ett Skapande skola-projekt som genomförs i samarbete med Varbergs kommun under arrangemanget ”Barnfestivalen”. Under dagen kommer eleverna att få möta riddare och musiker, hantverkare och andra medeltidsklädda personer på museet och runt om på fästningen. Det är första gången evenemanget genomförs.

Alla elever får delta i fyra av följande aktiviteter; prova kläder och rustningar, höra om Bockstensmannen och slottets historia, leka i utställningen Borgen, prova på medeltida lekar och spel och att jonglera. De får måla och dekorera anfanger, möta riddarna och deras hästar, prova på att karda och spinna, hjälpa till att fläta en hönsgård och lära sig mer om medeltida trädgårdar och örter, laga mat, prova på medeltidsarkeologi, lyssna på medeltida musik och dansa. Dagen inleds med en festlig invigning och riddarna och alla andra visar upp sig. Dagen avslutas med en gemensam konsert med musikgruppen Själ och vi får dansa tillsammans.

Medverkar gör museipedagoger och arkeologer från Hallands kulturhistoriska museum, medlemmar ur reenactmentgruppen Albrechts bössor, musikgruppen Själ, slöjdarna Bror Forslund och Christina Eriksson, väpnaren Ulf Jonasson, ryttare ur gruppen Eques Fortem samt elever och lärare från Drottning Blankas gymnasium.

Nedan är exempel på aktiviteter som eleverna kommer att få delta i. Bilderna är fotograferade under medeltidsdagarna 2017 av fotograf Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Dela detta med dina vänner