Berättelser om ett konstnärspar

Inlagt den i kategorin Föredrag.

Johanna Pietikäinen föreläser om konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce med utgångspunkt ur sin bok  Heartists.
kl. 13.00 Åsa Axberg visar utställningen Konstnärskolonin Varbergsskolan
kl. 14.00
Föreläsning med Johanna Pietikäinen
Datum: 5 oktober
Plats: Hallands kulturhistoriska museum, Rikssalen

OM KONSTNÄRSPARET CAROLINA BENEDICKS-BRUCE OCH WILLIAM BLAIR BRUCE

Författaren Johanna Pietikäinen föreläser och berättar om konstnärsparets liv och relation. Från ungdomsåren, tiden i konstnärskolonin Grez-sur-Loing (där också melemmarna i konstnärskolonin Varbergsskolan verkade) och senare delen av livet vid Brucebo på Gotland.

–  Att få komma så när två människor som levde för över 100 år sedan har berört mig. Att ta del av deras kärleksförklaringar till varandra, men också deras svårigheter och gräl. Det har ibland fått håren på armarna att resa sig.

Med föreläsningen hoppas Johanna Pietikäinen att besökaren ska lära känna Carolina och William och se människorna bakom dessa historiska personer, vars liv och kärlek inte är så olik dagens.

Heartist. Så kallade Carry sin älskade William. Han var hennes livslånga kärlek och medresenär i konsten. En man som lade ned själ och hjärta i de verk han skapade och likaså i sin relation till henne. De tränades och verkade i konstnärskolonin Grez-sur-Loing i Frankrike där också Eva Bonnier, Gerda Rydberg, Carl Larsson och medlemmarna i konstnärskolonin Varbergsskolan skapade i byn och dess vackra omgivning.

I början av 1900-talet, efter många år på kontinenten, bosatte paret sig på Gotland. Här byggde de sitt Brucebo, och fyllde hemmet med konst, husdjur och vänner. Carolina »Carry« Benedicks-Bruce var en modern kvinna för sin tid, med ett glödande engagemang för rättvisa och jämställdhet. Inte minst kämpade hon för kvinnlig rösträtt. Hennes make, kanadensaren William Blair Bruce, fanns hela tiden vid hennes sida, i livet som i döden.

Det här är historien om två färgstarka personer som formade sitt liv precis som de ville ha det – med konsten som ledstjärna.

Författaren Johanna Pietikäinen har en masterexamen i konstvetenskap och en fil.kand. i kulturvård. Hon har föreläst om paret Bruces liv, relation, konst och hem samt skrivit ett flertal artiklar på ämnet. Mellan 2015 och 2018 arbetade hon som antikvarie på Konstnärshemmet Brucebo. Heartists är hennes debut som författare.

Dela detta med dina vänner