Besiktningsdags för Bockstensdräkten

Inlagt den i kategorin Bockstensmannen.

Full koncentration. Alla i rummet har fokus på en enda sak och det påminner om stämningen i en operationssal när konservator Lotti Benjaminson ber om en pincett. Men det är inte en patient utan ett 700 år gammalt klädesplagg som ligger på observationsbordet.

Det är dags för översyn av Bockstensdräkten, och eftersom dräkten flyttats från museet under ombyggnaden av fästningen kan man titta extra noga. Man går igenom Bockstensdräkten för att ha full kontroll över skicket och se till att den bevaras på bästa sätt. Det tas också ett antal prover för att få reda på hur dräkten mår och klimatanläggningen i montern kontrolleras. Inget lämnas åt slumpen, och när det faller ut lite damm och fibrer från dräkten vid hanteringen samlas dessa upp och konservatorn Lotti sparar dem för provtagning. Fokus ligger hela tiden på att inte utsätta dräkten för några risker och ta reda på så mycket som möjligt med så lite slitage som möjligt. Förutom regelbunden översyn vänds hosorna och manteln i montern vartannat år, även detta för att minimera slitaget.

Lotti Benjaminson är konservator på Studio Västsvensk Konservering, ett resurscentrum för bevarande av kulturhistoriska föremål. Hon har varit med vid flera besiktningar av Bockstensdräkten, och fascineras varje gång av den medeltida dräktens kondition.

– Jag kommer från Varberg och är uppvuxen med Bockstensmannen ända sedan jag var barn, säger hon. Visst är skelettet häftigt med sitt röda, burriga hår, men det som är speciellt med fyndet är framför allt att dräkten är komplett och att den har så många delar. Jag vet inte om folk i Varberg fattar riktigt hur unik dräkten är.

Efter att alla delar kontrollerats noga förs dräkten tillbaka till sin förvaring, i väntan på att museet öppnar 15 juni. Då kommer både Bockstensmannen själv och hans dräkt att finnas på plats som vanligt. När museet varit stängt har fler analyser gjorts och därför blir det hel del spännande nyheter som också finns med i den nya utställningen. Ändå kvarstår frågan: Vem var han egentligen, mannen i mossen?

Dela detta med dina vänner