Dagliga visningar av Bockstensmannen! Ingår i museets entré

Inlagt den i kategorin Bockstensmannen.

I snart 80 år har Bockstensmannen fascinerat och förbryllat. Från början trodde man att det rörde som om ett nyligen begånget brott, men fyndet visade sig vara från 1300-talet.

Den 22 juni 1936 var Thure Johansson ute på Bockstens mosse för att harva torv. Hans lillasyster Gulli var med och pappan arbetade i ladan en liten bit bort. Plötsligt fick Thure syn på en tygbit som fastnat i harven. Det visade sig vara del av en dräkt och man hittade också ett skelett. Från början trodde man att det var ett ganska nytt begånget brott och fjärdingsmannen tillkallades. När museets chef Albert Sandklef fick höra om kläderna som hittats i mossen, insåg han att det kunde vara ett fynd från medeltiden. Ett par dagar senare transporterades det därför till museet på Varbergs fästning.

Redan från början uppmärksammades fyndet av Bockstensmannen nationellt och många tidningar skrev om fallet. På det svartvita fotot ses C. T. Holmström, journalist vid Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, inspektera platsen där Bockstensmannen hittades.

Bockstensmannen och den välbevarade klädedräkten från 1300-talet finns på Hallands kulturhistoriska museum.
Utställningen visas dagligen 4/7-12/8 2018
kl 10.30, 12.30 och 14.30. Visningen ingår i museets entré.

Bockstens mosse_1963_ CT Holmström journalist vid Göteborgs Handels och Sjöfartstidning inspekterar platsenÖppning av Bockstensmontern 080424 för odontologisk undersökning. Pablo Wiking Faria, 1e antikvarie. Christina Henriksson, Odontolog samt Jasper Cato, konservator.Bockstensmannen i helfigur.