Designmodellör på praktik skapar Mästerkatt

Inlagt den i kategorin Museet.

Hallå där Alizandra Plantin som studerar designmodellering. Under våren har du praktiserat på museet, vad har du gjort?
Jag jobbat med en kattfigur i människostorlek inför sommarens stora utställningen Katten – människans bästa vän.

Vilken sorts katt är det – en marskatt?
Det är en mästerkatt inspirerad av Mästerkatten i stövlar. Men med en helt egen touch. Katten kommer att ha kläder som museets sömmerska syr efter mina skisser.

Hur har du gjort den?
Tanken är att katten ska sitta på en bänk inne i museet eller ute på borggården. Jag började med att skissa på olika koncept, t ex katt inspirerad av 1600-talet, 1700-talet, originalfilmen ”Mästerkatten i stövlar” mm. När vi hade valt stil och uttryck gjorde jag en kroppsdocka av silvertejp – jag lindades helt enkelt in i många lager silvertejp som sedan skars upp för att jag skulle komma loss. Silvertejpsformen sattes ihop, fick ett träskelett och fylldes sedan med papper och fogskum. Huvudet skulpterade jag först i lera för att kunna göra en silikonform som jag sedan fyllde med  en sorts gips- och glasfibermassa. Ögonen är gjorda i glasklar båtpolyester som har gjutits i äggkoppar.

Det låter komplicerat!
Det är det, och lite av ett experiment. Jag har provat på alla teknikerna och materialen innan, men aldrig gjort det i ett så här stort projekt eller på så här kort tid. Normalt gör man ett sådant projekt som examensarbete på flera månader – nu har jag försökt göra det på 6 veckor. Men det är kul att stretcha och utmana. Det ska gå!

Vad går du för utbildning?
Jag går Designmodellering som är en yrkeshögskoleutbildning på Formakademien i Lidköping. Jag går första året och det här är min första praktikperiod.

Vad gör en Designmodellör?
Antingen kan man jobba med industriprototyper – alltså att ta fram en modell som ser ut som precis en färdig produkt – t ex en telefon – men utan de tekniska funktionerna. Man kan också jobba med attribut, för t ex filmer, museer och dekoration. Jag siktar in mig på att jobba med attribut. Jag gillar kostymer och att skapa karaktärer. Det har jag fått göra här! Jag älskar också att gå på museer så det var en perfekt kombination.

Hur ser framtiden ut?
Jag kommer att jobba färdigt med Mästerkatten dels i skolan, där ska jag bygga kattens handskar, hatt och värja i olika plaster, dels kommer jag tillbaka till museet senare i vår.

Lycka till med Mästerkatten!

Nyfiken på utställningen?

Läs mer om Katten – människans bästa vän