Det mytiska Halland – en rundresa i kulturarvet

Inlagt den i kategorin Övrigt.

Det finns mycket spännande och fascinerade att upptäcka runt om i Halland! Under åtta veckor presenteras platser där myt och verklighet möts

I Hylte finns Sankt Sigfrids källa – en källa med formen av en triangel. Enligt sägner bildades källan antingen då S:t Sigfrid predikade i trakten på 1000-talet eller då Karl XII tog en paus på hällen. Källan har använts som offerkast, där man slängde i föremål för att skydda mot olycka. Vad tror ni att Karl XII skulle ha slängt i? Kulknappen som lär ha dödat Karl XII finns idag på Hallands kulturhistoriska museum.

Källan

Vi fortsätter resan i det mytiska Halland till Grimetons radiostation utanför Varberg – Hallands enda världsarv. 1922 började man bygga radiostationen. Bönderna i trakten hade blandade känslor. Många var glada åt de nya arbetstillfällena medan andra oroade sig för stålningen. Man var rädd för att korna skulle mjölka sämre och att deras svansar skulle resa sig mot himlen och börja spraka.

Grimeton_Varberg

Idag har vi tagit oss till Tullbron i Falkenberg som byggdes 1756-61. Namnet kommer av den avgift man fick betala för att få passera bron. Ser du den vita hästen? Enligt folktron höll bäckahästen till vid bäckar och åar. Den lurade framför allt barn att klättra upp på dess rygg innan han störtade ner i vattnet med dem.

Tullbron Mytiska

Resan genom det mytiska Halland fortsätter och denna gång åker vi till Färgaryd i Hylte. Här finns en märklig gravsten utsmyckad med tre huvuden. Den är rest över Cicilia som på 1600-talet var gift med två män, Måns och Peder.
Och råttan då? I bygden runt Färgaryd har det varit sed att ”säga upp” råttorna. Man sa till råttorna att ge sig av och vägarna – och kanske kyrkogårdarna – fylldes då av gnagare.

Det Mytiska Halland - utställningen

Resan genom det mytiska Halland fortsätter och denna gång stannar vi till på Galgberget i Halmstad. Idag är det en plats för fest, kultur och vacker natur, men namnet vittnar om ett mörkt förflutet. Galgberget har fått sitt namn från den avrättningsplats som tidigare fanns här. De äldsta beläggen för användning av åsen som galgbacke är från 1600-talet. Idag finns inga spår av galgplatsen, endast namnet lever kvar. Det vackra tornet på platsen byggdes 1897.

Det Mytiska Halland - utställningen

Följ med på en resa genom det Mytiska Halland. Första stoppet är Dödsröset i Knäred i Laholms kommun. I början av 1800-talet ska ett par ha varit på väg hem från kyrkan. Kvinnan, som var gravid, gick ensam i förväg. Hennes man hittade henne senare död längs vägen. En varg hade slitit upp magen och ätit upp fostret. Händelsen berörde folk i bygden och när man gick förbi kastade man en sten på platsen för att hedra henne.

Dödsröset i Knäred_Laholm

Kulturarv som begrepp omfattar såväl byggnader, föremål och bilder, som kulturlandskap, platsnamn och sägner. Vandringsutställningen Det mytiska Halland fokuserade på just platser och sägner.  Den producerades av fotograf Charlotta Sandelin och antikvarie Linda Lundberg vid Hallands kulturhistoriska museum. Hösten 2013 och våren 2014 visades den runt om i Halland.

Foton och illustrationer: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum
Texter: Linda Lundberg/Hallands kulturhistoriska museum. Texterna har bearbetas något inför web-publiceringen.