En dag på magasinet

Inlagt den i kategorin Utställningar.

Att bygga en museiutställning innebär många utmaningar. Att bygga en utställning som ska sammanfatta 13 000 års historia på 260 kvadratmeter är en alldeles speciell uppgift. Och om man har ett magasin med över 100 000 föremål att välja bland när man ska bestämma vilka som ska ställas ut kan det blir riktigt intressant.

Projektgruppen som arbetar med produktionen av utställningen Halland genom tiderna är på besök i föremålsmagasinet. Idag ska man titta närmare på några av de föremål som kommer att ingå i utställningen som ska skildra Hallands historia och kultur från stenåldern och framåt. Linda Lundberg, föremålsansvarig antikvarie, visar många spännande ting som ligger på hyllorna i magasinet och man anar att det inte kommer att bli helt lätt att välja.

Ett föremål som säkert kommer att vara med i utställningen är i alla fall en handtryckt bonad  som har en intressant historia. Bonaden har troligen tillhört en korpral vid Hallands regemente, Gunnar Nilsson Dyberg, som levde mellan 1690 och 1762. Han deltog i strider mot danskarna innan han hemförlovades och gifte sig fredsåret 1720. Nilsson Dyberg tillhörde en släkt från Knäred i Laholms kommun där männen var soldater i Karls XII:s armé och tjänade Sverige under stormaktstiden.

Bonaden är av tunn linneväv med tryckt dekor som föreställer en karolinsk procession genom en stad. Man kan se en triumfvagn som dras av en bevingad häst, och på hästens sadeltäcke står det “Rex Karolinum”, karolinernas konung. Idag är färgerna blekta eftersom den är tryckt med ljuskänsliga växtfärger. Både motivet och uttrycket på bonaden tyder på att den gjorts på uppdrag av någon inom de högre klasserna, kanske en adelsman eller en officerare. Vi vet inte säkert hur Gunnar Nilsson Dyberg, som hade en enklare bakgrund, kom över bonaden, men kanske fick han den som en del av lönen. Eller så tyckte den officerare som ägde bonaden att den började bli sliten och delade därför ut den bland manskapet.

1700-talsbonaden är ett av många föremål som tillsammans berättar historien om landskapet Halland och de människor som bott här. Arbetet med att ta fram de nya utställningarna fortsätter och när vi öppnar det nya museet 15 juni är alla välkomna att ta del av resultatet!

Dela detta med dina vänner