Ett gränslöst Arkivens dag: från behandlingen av romer till Astrid Lindgrens många brev

Inlagt den i kategorin Arkiv och samlingar, Evenemang.

Bilden är tagen i Varberg och kommer från ett fotoalbum med bildtexten Zigenarläger från 1899_Albumet finns i Varbergs Museum Arkiv

 

Lördagen 14 november firas Arkivens dag på arkiv, bibliotek och hembygdsföreningar runt om i Halland

Arkiv kan vara som en skattkista till det förgångna. Ofta ligger dock inte skatten samlad på ett ställe, utan man får leta i många olika arkivhandlingar innan man kan skapa sig en bild av historien – sin egen eller någon annans.

Från behandlingen av romer till Astrid Lindgrens många brev

Arkivens dag bjuder på ett brett program över hela länet och landshövding Lena Sommestad invigningstalar på Arkivens dag i Laholm.

I Varberg berättar Bennie Åkerfeldt om hur han med arkivens hjälp fått en bild av behandlingen av romer i Sverige under närmare 500 år. En historia som också är hans egen: ”Resandeblod – en färd genom resandefolkets historia i Sverige med utgångspunkt från min egen familj.”

I Halmstad bjuder Lena Törnqvist, bibliotekarie och litteraturvetare, på ”Glimtar från Astrid Lindgrens arkiv – Från vindslåda till världsarv”. I Astrid Lindgren-arkivet på Kungliga biblioteket finns bland annat 75 000 brev bevarade och arkivet har blivit klassat som världsarv!

Aktiviteter runt om i Halland

På Arkivens dag blir det aktiviteter runt om i Halland. Under dagen blir det arkiv- och bokmässor, visningar av arkivdatabaser, möjlighet till forskarhjälp, tipspromenader, barnaktiviteter och många intressanta föreläsningar. Kom igång med släktforskning efter tips i Falkenberg, hör om kärlek över klassgränserna i Laholm, få gamla fotografier identifierade i Fjärås och titta närmare på gårds- och torpdokumentationer i Vessigebro. För fullständigt program för hela Halland: www.arkivensdag.nu/halland

 

Den svart-vita bilden ovan är tagen i Varberg och kommer från ett fotoalbum med bildtexten “Zigenarläger från 1899”. Lägg märke till björnarna i förgrunden.
Albumet har tillhört Anna Jobson och finns i Varbergs Museum Arkiv

 

Landshövding Lena Sommestad invigningstalar på Arkivens dag i Laholm. Foto: Länsstyrelsen i Hallands län

Landshövding Lena Sommestad invigningstalar på Arkivens dag i Laholm. Foto: Länsstyrelsen i Hallands län

Arkiven är som en skattkista till det förgångna! Här en bondedagbok från 1861 i Varbergs Museum Arkiv. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Arkiven är som en skattkista till det förgångna! Här en bondedagbok från 1861 i Varbergs Museum Arkiv.
Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum

Dela detta med dina vänner