Fem män i en båt – och några bredvid

Inlagt den i kategorin Samlingar.

I museets bildarkiv finns uppskattningsvis 1 miljon fotografier tagna mellan åren 1850 till idag, och bakom varje bild en historia. Särskilt fotografier på människor väcker frågor och tankar; vilka var de här människorna? Vad var viktigt i deras vardag?

En del av frågorna kan man få svar på genom de uppgifter som finns registrerade i arkivet. Den här bilden är tagen i Mellbystrand, Laholm, runt år 1900. Vi vet personernas namn och även männens yrken; de var lantbrukare, fiskare, slaktare och kustvakt. Ser man noggrannare på originalfotografiet förstår man att det är en arrangerad bild. Kanske är det en fiskebåt de sitter i, men bara för kustnära fiske, det vet vi eftersom den är flatbottnad. I bakgrunden skönjer man “riktiga” fiskebåtar. Två pojkar finns med på fotografiet, den ena poserar världsvant framför båten, medan den andra mer blygsamt kikar upp i bakgrunden.

Men många frågor finns kvar: hur kände personerna varandra? Var de vänner? Varför sitter de i båten, och vad skulle fotografiet användas till? Detta och annat får man själv fylla i, med hjälp av fantasin.

Foto: okänd fotograf/Hallands kulturhistoriska museum.