Halland – hela Sveriges badbalja

Inlagt den i kategorin Övrigt.

Visste du att både Gustaf Fröding och Esaias Tegnér kom till Varberg på 1820-talet för att bota sin melankoli med att dricka brunn och bada kurbad? Även idag är spabesök och vinterbad ett känt recept för välmående och i det här bildspelet skildras historien om Varberg som hela Sveriges kurort.

Till Halland kommer tiotusentals människor varje sommar för att njuta av Kattegatts salta vågor. Halländskt badliv har en lång historia från allmogens hälsokällor och borgerlighetens kurortsliv till det folkliga friluftsbadandet och dagens Spa. Omkring 1900 började fler och fler bada i havet. De nya kommunikationerna med tåg, bil och cykel förde människorna från inlandet ut till kusten och stränderna. Badandet utvecklades till ett folkligt nöje och blev en självklar del av sommarlivet. Varberg intar en särställning i Sverige med en obruten kurortstradition från 1811. Här finns en unik, välbevarad och levande kurorts- och havsbadmiljö.

I bildspelet Kurorten Varberg – en hyllning till vattnets läkande kraft, får man höra och se historien om hur de utländska kurorterna påverkat framväxten av de svenska badorterna vid hälsokällorna. Uppleva brunnsortens ritualer med tång och gyttjemassage i varmbadhus i kombination med kalla bad i havet. I bildspelet finns även Kurorten Varbergs framväxt och utveckling från 1811 till idag med strandbad, nakenbad och de moderna behandlingarna på hotellen.

I vår nya utställning Halland genom tiderna, som öppnar 15 juni 2014, berättar vi mer om Hallands badlivshistoria.

Hallands kulturhistoriska museum har producerat bildspelet 2011 i samarbete med Anders Hanser Produktion AB.
 
 

Varberg’s spa – the history of a seaside resort (English version)

Dela detta med dina vänner