Hej Anders Andersson!

Inlagt den i kategorin Samlingar.

Anders Andersson är arkivassistent på Folkrörelsearkivet, som har till uppgift att se till att föreningars dokument finns bevarade för eftervärlden. Om man släktforskar, eller av andra orsaker söker historiska dokument, är Anders på arkivet ett bra ställe att börja!

Hur kom det sig att du började arbeta med arkiv?

– En ren slump egentligen. Jag fick praktik på museet genom Arbetsförmedlingen och hamnade på arkivet. Den dåvarande arkivarien, Eva Berntsson-Melin, gav mig ansvar för att sortera ett ganska rörigt personarkiv över en hembygdsforskare, och tänkte väl “klarar han det här så klarar han allt”. Jag tyckte redan från början att det var ett oerhört roligt jobb, men förstod inte riktigt då vad jag gav mig in på.

Vad är svårast i ditt jobb?

– Man vill nå ut till allmänheten mer, jag vill att så många som möjligt ska komma hit och använda arkiven. Själv tycker jag att jag sitter på en guldgruva av uppgifter.

Ultracykling är ett stort fritidsintresse du har, på bilden syns en pokal du nyss vunnit i sporten. Berätta lite mer om det!

– Ultracykling innebär att man cyklar så långt som möjligt på en viss tid, ofta 12 eller 24 timmar. Min stora dröm i livet är att vara med i Race Across America (RAAM), ett ultralopp som går tvärs över den amerikanska kontinenten. Den 7-8 september var jag med i ett lopp i England som hade status som kvaltävling till RAAM. Jag vann min grupp men tyvärr kvalade jag inte in till RAAM. Jag cyklade 157 varv och kvalgränsen går vid 168. Så nästa år tänkte jag satsa på loppet Irland Runt, 210 mil på cykel under 5,5 dygn.

Dela detta med dina vänner