Hej Anna-Lena Nilsson!

Inlagt den i kategorin Museet.

“När Societeten kom till Warberg” är en bok om kurortskulturen och Societetshuset i Varberg, som i dagarna getts ut av hembygdsföreningen Gamla Varberg. Anna-Lena Nilsson, 1:e arkivarie på Hallands kulturhistoriska museum och styrelsemedlem i hembygdsföreningen, är medförfattare och har dessutom tagit fram material ur museets arkiv som ligger till grund för boken. Vi träffar henne på hennes kontor, mitt i arbetet med arkiveringen!

Hur kom det sig att ni började arbeta med boken?

Jag har skrivit avsnittet om fotoateljén (mer känd som Lottastugan) i Societetsparken, och började forska om stugan i samband med att kommunen köpte den 2011. Sedan pratade jag med Lennart Hjelmstedt i hembygdsföreningen, och han ville på något sätt uppmärksamma att Societetshuset fyller 130 år 2013. Det visade sig att det inte fanns så mycket skrivet om Societeten och Varbergs kurortskultur, och vi kom på att delarna vi arbetade med kunde passa ihop och bli en bok. Det var bra att få allt samlat på ett ställe.

Kom det fram något särskilt intressant i samband med research-arbetet?

Ja, att det är så många olika fotografer som varit verksamma och haft stugan i Societeten som ateljé. Folk i allmänhet känner bättre till den som Lottastugan, men under en lång period, mellan 1882 och 1940, fungerade den faktiskt som fotoateljé. När jag började forska kände jag till två fotografer som använt den, men under arbetets gång hittade jag ytterligare åtta. Nu vet jag om minst 11 fotografer från hela Sverige som använt stugan för att fotografera badgäster!

Hur tycker du att kurortskulturen i Varberg mår idag?

Den är väldigt välmående och utvecklas hela tiden, skulle jag säga. Det finns ju flera varianter av kurorts/spa-kulturen att välja på, varje hotell har sin inriktning. Dessutom finns det många praktiserande privatmassörer i Varberg. Jag förstår varför konceptet är så stort, har man väl börjat gå på spa fortsätter man gärna att gå någon gång per år.

Boken finns att köpa i museibutiken och kostar 199 kr, kan även bokas via mail+
 

Lyssna på ett inslag från Radio Halland där Anna-Lena Nilsson berättar om boken.

 

Dela detta med dina vänner