Hej Borghild och Staffan!

Inlagt den i kategorin Utställningar.

Borghild Håkansson och Staffan Backlund är curatorer för utställningen EgenArt – en annan typ av konst som har vernissage söndag 16/6.

Hur kom det sig att ni började arbeta med den här typen av konst?

– Vi samlade på björktavlor och trodde båda att vi var ensamma om det. När vi sedan träffades lade vi ihop våra samlingar och gjorde en utställning med björktavlorna i Jönköping, det var 1999. Arbetet med björktavlorna ledde oss sedan in på andra verk av självlärda konstnärer. Björktavelutställningen har nu ställts ut på 20 olika ställen, 18 i Norden och 2 i USA.

Varför är den här sortens konst viktig?

– För att påpeka att alla människor är konstnärer. Alla har behov av att skapa. För oss är de här verken lika värdefulla som den samtidskonst som går under klubban på Sotheby’s eller Christie’s, men de här konstnärerna står utanför marknaden. Kello, en av konstnärerna , sade till oss: “Jag har haft förmånen att aldrig ställa ut, så jag kan måla hur fan jag vill”.

Vilken respons har ni fått av besökare?

– Majoriteten av besökarna är positiva och entusiastiska. Många är ovana museibesökare, men känner att den här utställningen får man tolka som man vill, den är inte så pretentiös. Någon sa att “man kan få skratta och ha roligt i utställningen”.

Läs mer om utställningen här+

För en fördjupning av utställningen, läs Borghild Håkanssons introduktion: Introduktion EgenArt

Dela detta med dina vänner