Hej Frank Karlsson!

Inlagt den i kategorin På gång.

Under hösten har renoveringar gjorts på August Bondesons barndomshem Fågelboet, bland annat har halmtaket lagts om på uthuset. Frank Karlsson arbetar som traditionell byggnadshantverkare, och det är han som utfört arbetet.

 

Hur kom det sig att du började arbeta med byggnadsvård?

Mitt historiska intresse ledde mig in på den banan, kan man väl säga. Jag har tagit över en släktgård med gamla byggnader. Där märkte jag att den renovering som gjorts av vanliga snickare visserligen gör att huset står kvar, men det blir inte särskilt estetiskt tilltalande. Sedan såg jag faktiskt ett inslag om byggnadsvård på Västnytt och kände direkt att det var något för mig.

Hur blir man traditionell byggnadshantverkare?

Jag har utbildat mig på hantverksskolan Dacapo i Mariestad, där jag läste kurser i exempelvis kulturhistoria, stolpverk, takläggning och färgsättning. Mycket handlar om att utsätta sig själv för olika saker för att lära sig, man måste ha stort intresse och tålamod. Det är nog bra med teori, men jag är mer av den tanken att man ser vem som har det i händerna. Men självklart måste praktik och teori samverka för bästa resultat.

Vad är skillnaden mellan dig och en “vanlig” snickare?

Många kunder ringer till mig och vill fråga om råd för sina gamla hus. De har ofta haft en snickare hemma som tittat på huset och sagt att det är i för dåligt skick och “det är bara att riva”. Jag har ett mer öppet synsätt och vill hitta flexibla lösningar som passar både huset och kunden. Man kan säga att jag har hopp väldigt länge om gamla hus, och vill att det ska gå att bevara dem.

Foto: Privat

 

Dela detta med dina vänner