Hej Lena Rosander!

Inlagt den i kategorin Övrigt.

På Gällingeskolan i Kungsbacka kommun arbetar läraren Lena Rosander som har en passion för folksagor och sägner. Nu har hon och hennes 2-3:a gett ut en sägensamling som eleverna själva illustrerat, “Vättarnas sägenbok”.

Varför vill du arbeta med sägner i undervisningen?

Det började för 18 år sedan när jag fick höra talas om en sägen från Gällinge som handlade om drakar i berget. När jag berättade för barnen blev de otroligt fascinerade, de satt och lyssnade med alldeles släta ansikten. Vilken potential det här har, kände jag, det gav liksom ännu en dimension till verkligheten. Efter det gick vi ut i naturen och letade efter drakarna, och barnen blev så inspirerade! De gjorde dockteater och bildberättelser och det blev sägentema i såväl svenska- som matte-undervisningen. Det är en pedagogik där man  upplever något med alla sinnen, och får en gemensam spännande upplevelse som man kan dela. Senast förra veckan var jag på lärarutbildningen i Göteborg och föreläste om det här sättet att jobba, och jag skulle verkligen vilja uppmuntra unga lärare att arbeta tematiskt- jag ser ju att barnen lär sig!

Berätta om boken som ni gett ut!

En gång när jag berättade en sägen för mina elever sa jag “nu får ni komma ihåg den här så ni kan berätta den för era barn”. “Men tänk om vi glömmer? Vi måste göra en bok!” var deras respons, och så började det. Jag gav barnen en sägen var, som utspelade sig på en plats i närheten av där de bor. Sedan fick de gå igenom texten och göra varsin illustration till. Jag blev så rörd när jag såg resultatet, de satsade nog tio timmar per bild och bilderna är fantastiska! Föst hade jag tänkt trycka upp sägensamlingarna på skolans kopiator, men då kände jag att jag kan inte göra så med dessa konstverk, det går bara inte. Så jag försökte hitta möjligheter att trycka en bok men fick inte napp förrän en mamma i klassen sa att hon hade en kontakt på ett tryckeri. Då lossnade det, tryckeriet hjälpte oss med layout och den första upplagan är redan slut. Nu har vi beställt 50 exemplar till!

Vad hoppas du på i det nya Hallands kulturhistoriska museum?

Jag skulle vilja åka till museet varje år, för den upplevelsen kan vi använda under flera månader och följa upp i undervisningen. Sedan förväntar jag mig att de nya utställningarna blir barnanpassade.  Barnen måste bli engagerade så vi har människor som kan värna om kulturarvet när de blir stora.

Foto: Clas Rosander

Dela detta med dina vänner