Internationella kvinnodagen – arkiven en källa till kvinnors historia!

Inlagt den i kategorin Arkiv och samlingar.

I samband med internationella kvinnodagen vill vi slå ett slag för alla de ”osynliga kvinnorna” i historien och i arkiven. Mycket lite av vårt arkivmaterial rör kvinnors liv och verksamhet, men kvinnors dagböcker, brev och fotografier liksom kyrkböcker och andra offentliga register kan berätta mycket om kvinnors liv.

Bilden som visas här hade ytterst lite information när vi fann den: Hulda Lindqvist, biträde i Bergmans modeaffär.

Genom arkivstudier och litteratursökningar vet vi nu mer! Hulda Ingeborg Lindqvist föddes som enda dottern till skräddaremästare Niklas Lindqvist och hans fru Katarina i Mariestad 23/11 1863. När Hulda var 12 år dog modern. Sannolikt fick hon tidigt börja hjälpa sin far i hans arbete och lärde sig grunderna i sömnad. På bilden har hon en mycket vacker brodyrblus som hon säkert har sytt själv. Strutsboan runt halsen var nog inget hon brukade använda, utan bara för att ge ytterligare fägring åt porträttet.

Fadern bytte bana och blev ”pantlånare”. I samband med det flyttade Hulda, som då var 29 år, till Varberg och fick anställning hos hattmodist Alma Bergman som just flyttat till staden från Stockholm. År 1892 sjöd det av liv och rörelse i Varberg, staden växte och kurortsgästerna var många. Hatt skulle varje kvinna ha och det var säkert mycket arbete för Hulda.

Vad som hände efter 1892 vet vi inte – men varje människa har en historia. Den är värd att berätta!

Foto Mathilda Ranch, Varberg, 1890-talet. Arkivet vid Hallands kulturhistoriska museum.

kvinnodagen