Katten är invigd! Bildkavalkad från kattig tillställning

Inlagt den i kategorin Utställningar.

!cid_CD8406E5-4DEE-439D-97E9-9CB0F902C4D7@museet

150 personer närvarade vid invigningen av Katten

I söndags öppnades sommarens stora utställning Katten – människans bästa vän på Hallands kulturhistoriska museum.

Nils Uddenberg, kattägare och författare till boken Gubbe och katt, talade och klippte den röda garntråden inför ca 150 besökare. Därmed var utställningen öppnad. Han ställde sig frågan – är jag som äger katten eller katten som äger mig? Efter en tillbakablick i historien konstaterade han att människan aldrig tämjde katten och tog den som husdjur, det var istället katten som valde att vistas nära människorna. Men inte för människornas skull, utan för att det fanns gott om råttor och möss.

I utställningen Katten kombineras konst och kulturhistoria. Unika föremål i original berättar historien om människans syn på katten för många tusen år sedan. Här finns också berättelsen om katten i folktron – det onda, okontrollerbara nattdjuren som man behöver skydda sig från. Konsten, i form av klassiska mästerverk så väl som nyskapad konst, ökar och höjer upplevelsen. Kattens popularitet är både internationell, gränsöverskridande och digital. Klipp med söta och roliga katter gillas, delas och sprids över hela världen. Det har gjort att katter även används politiskt för att skapa uppmärksamhet runt aktuella frågor.

Under vernissagen var det också premiäröppet i kattverkstaden. Besökare i alla åldrar skapade egna katter som genast blev en del av utställningen som därmed kommer att växa under sommaren. Det blir en sommar med klös! Utställningen pågår fram till den 30/8 2015.

Dela detta med dina vänner