Trijne kokekonas 1600-talsrecept

Baka smaskiga pajer eller överdådig nötkonfekt!

 

En Tærte af skivede Æble

Repten nedan förutom konfekten kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597.

Trijne kokekona är kokerska i köket på Varbergs slott

Här har hon sedan 1610 lagat
de delikataste rätter till slottsherren
Mogens Gyldenstierne och hans hushåll.
Naturligtvis försöker hon på herr Mogens
order och enligt rådande matmode krydda
maten med mycket kanel, ingefära, krydd-
nejlika, saffran, peppar och andra dyrbara
kryddor, för att visa att slottsherren har råd!

Trijne kan vara mycket bestämd och ganska
ilsken men har trots detta ett gott hjärta.
Här delar hon till exempel med sig av några
av sina bästa recept!

Trijne kokekona

 

Dela detta med dina vänner