Kom ihåg Hallands danska historia – här var Gustav II Adolf aldrig kung!

Inlagt den i kategorin Övrigt.

Den 6 november firas Gustav Adolfsdagen i Sverige. Men här i Halland var Gustav II Adolf aldrig kung. Vi påminner istället om Hallands danska arv. Under Gustav Adolfs tid var det Christian IV som regerade här! Det var också han som lät bygga Varbergs fästning som ett led i arbetet för att skydda Östdanmark mot svenska anfall.

Som danskt var Varberg och Halland upprepade gånger utsatt för attacker från svenska soldater, inte minst under Kalmarkriget 1611-13. År 1612 ödelades och plundrades staden Ny Varberg på Gustav II Adolfs order. Trijne kokekona i köket på Varbergs slott ser därför absolut ingen anledning att hylla den svenske kungen med ett bakverk!
Leve kung Christian!

Länk till film (15 sek): Gustav II Adolf vs Christian IV

Christian IV bakelse

Flagga på fästningen

Hallands danska historia till trots – självklart flaggas det på Varbergs fästning på flaggdagen den 6 november!

Foto och film: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum