Konstnärskolonin Varbergsskolan 28/11

Inlagt den i kategorin Vernissage & fri entré.

Den 1:a advent, söndagen den 28 november kl. 13 är det vernissage för en ny och omgjord basutställning kring Konstnärskolonin Varbergsskolan med verk av Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström.

Fr.v. Nils Kreuger, Richard Berg och Karl Nordström. Montage: Lars Hillerström
Fr.v. Nils Kreuger, Richard Berg och Karl Nordström. Montage: Lars Hillerström

Program invigning 28 november 2021:
Kl. 12.00 Fri entré till museet
Kl. 12.30 Kören Vox humana sjunger på borggården.
Kl. 13.00 Länsmuseichef Cajsa Lagerkvist inviger utställningen
Museilektor Åsa Axberg gör en visning

De tre konstnärerna träffades som unga på en målarskola i Stockholm i mitten av 1870-talet. Efter en period i Frankrike, bland annat i Paris och med vistelser i konstnärskolonin i Grèz-sur-loing, återvände de till Sverige. Mellan åren 1893 och 1896 levde och verkade de tre med sina familjer i Varberg. Denna konstnärskoloni har sedan dess kallats för ”Varbergsskolan”, döpt av H.K.H Prins Eugen, själv målare, som i ett brev till Richard Bergh kallade dem för ’l’ecole de Varbère”.

I Varberg utvecklade de sitt måleri med utgångspunkt från de nya konstriktningarna; impressionismen, syntetismen och symbolismen som de mött på kontinenten. Inspirerade av det halländska landskapet och livet i kuststaden skapade de ett nytt stämningsfyllt landskapsmåleri som idag hör till det mest betydelsefulla för perioden och som är en viktig del av den svenska konsthistorien. Efter tiden i Varberg flyttade de tre konstnärerna till Stockholm. I den nya utställningen visas originalkonst från tiden, film och ett bildspel om konstnärskolonin.

Utställningsproducent: Åsa Axberg, Hallands kulturhistoriska museum

Dela detta med dina vänner