Krig & Kultur – en manifestation mot rasism lördagen 21/11 kl 13 på borggården, Varbergs fästning

Inlagt den i kategorin Evenemang, Utställningar.

Med handväskan som vapen_illustration

Välkommen till invigningen av Krig & Kultur – Tanter, bilder och böcker i krigets och fredens tjänst

En manifestation mot rasism på borggården, Varbergs fästning, lördag 21 november kl 13

Museichef Curry Heimann hälsar välkommen

Hotellägare Lasse Diding berättar om bakgrunden till “Tanter, bilder och böcker”

Chefredaktör Amelia Adamo inviger skulpturerna “Med handväskan som vapen” och “Tantfullness” av konstnären Susanna Arwin, som även medverkar vid invigningen

Författaren Jan Myrdal inviger utställningen “Sälja krig som margarin” samt Jan Myrdalbiblioteket som öppnar senare samma dag på Snidaregatan 20 i Varberg. Öppet hus kl 15-17.

Musikalisk inramning av Lars Karlsson

Vid dåligt väder äger programmet rum i Rikssalen på museet

Arr: Hallands kulturhistoriska museum i samarbete med Lasse Diding, Jan Myrdalsällskapet och med stöd av Varbergs kommun. Ingår i VARBERG CALLING for Peace.

Ladda ner programmet som pdf Krig & Kultur Program för invigning

“Med handväskan som vapen” och “Tantfullness”

Med handväskan som vapen_illustrationFör första gången visas Susanna Arwins skulptur “Med handväskan som vapen”. Ta chansen att se ett omdiskuterat verk! I konstnärens öga är den svingade handväskan ett uttryck för civilkurage mot rasism och främlingsfientlighet. “Med handväskan som vapen” är en del av Susanna Arwins projekt Den svenska tanten där även skulpturgruppen “Tantfullness” ingår. “Tantfullness” är en hyllning till konstnärens mormor och hennes medsystrar – de utgör ett viktigt fundament i samhället och deras visdom och kraft måste synliggöras.

Sälja krig som margarin

affisch 026En helt ny utomhusutställning med franska propagandistiska affischer från tiden runt första världskriget. Affischerna, som manar till krig och mobilisering, har tagit intryck från reklamvärlden – att sälja krig som margarin.

Bidra till Den svenska tanten!

Tag med en handväska och skänk till susanna Arwins projekt “Den svenska tanten”, som en symbolhandling för fredligt civilkurage. Väskorna kommer senare att ingå i en ny skulptur ”Väskarsenalen” och kan lämnas i museets reception under hela utställningsperioden.