Krig & Kultur – invigning och manifestation

Inlagt den i kategorin Evenemang.

!cid_D37623C7-2B60-4F95-A8E8-949384771794

MOT krig och FÖR kultur – så sammanfattade en av talarna, Lasse Diding, lördagens invigning av Krig & Kultur på borggården.

“Krig & Kultur  – Tanter, bilder och böcker i krigets och fredens tjänst” är samlingsnamnet för affischutställningen “Sälja krig som margarin” och Susanna Arwins skulpturer “Tantfullness” och “Med handväskan som vapen”. Samtidigt invigdes Jan Myrdalbiblioteket som öppnade i Varberg senare under dagen. Invigningstalare för biblioteket skulle ha varit Henning Mankell, som gick bort för bara några veckor sedan. Istället invigningstalade Jan Myrdal själv.

Amelia Adamo, som kallar sig anti-tant, höll ett hyllningstal till den svenska tanten: den trygga, enkla och stabila äldre kvinnan som ofta inte tagit någon plats. Det är dags att se henne menade Adamo och det är dags att synliggöra tanten. Det har Susanna Arwin gjort med sina skulpturer “Tantfullness” och “Med handväskan som vapen”. “Med handväskan som vapen” avtäcktes under ceremonin och visas nu för första gången för allmänheten.

Invigningen var också en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet, mot terror och hot. En manifestation för tolerans och alla människors lika värde. Under manifestationen utlystes en tyst minut för krigets och terrorns offer runt om i världen och för Henning Mankell.

Curry Heimann, Susanna Arwin, Lasse Diding, Amelia Adamo och Jan Myrdal medverkade vid invigningen och manifestation.

Jan Myrdal. Foto: Olle Asp

Länk till Jan Myrdals invigningstal: Invigningstal_Jan_Myrdal_20151121

Skulpturerna och affischutställningen visas till och med 31/1 2016.

Bilder från invigningen och manifestationen (klicka på bilden för att se den i större format)