Ny konst på museet!

Inlagt den i kategorin Utställningar.

Riddaren och jungfrun, 1897
Richard Bergh

Hallands kulturhistoriska museum fortsätter att samarbete med Thielska Galleriet i Stockholm för att visa verk av Richard Bergh i museets utställning om ”Konstnärskolonin Varbergsskolan”

Den nya utställningen öppnade i samband med hela museets ombyggnad i juni 2014 och nu har tre nya verk tillkommit för att illustrera konstnären Richard Berghs arbete med den stora målningen ”Riddaren och jungfrun”. Originalet till målningen finns på Thielska Galleriet i Stockholm. Där finns också Richard Berghs samlade arkiv samt mindre målningar, skisser i olja, som Richard Bergh arbetat med som förstudier till den större målningen. Nu finns tre av dessa mindre skisser i utställningen ”Konstnärskolonin Varbergsskolan” genom ett generöst lån från Thielska Galleriet tom 2019.

Richard Bergh (1958–19019) föddes som son till konstnären och professorn Edvard Berg i Stockholm. Han träffade Nils Kreuger och Karl Nordström under sin utbildning i Stockholm. Hösten 1893 flyttade han med sin familj till Varberg. Här arbetade han huvudsakligen med den stora målningen Riddaren och jungfrun som han påbörjat på Gotland. I Varberg väckte Richard Bergh uppmärksamhet när han i den Gerlachska trädgården, i ett hemsnickrat regnskydd som fungerade som en ute/inne ateljé, målade detaljer av målningen, tex de röda plymerna. Riddarens rustning inköptes av Carl Larsson på uppdrag i Tyskland och fördes till Varberg där Richard Bergh lät förgylla den. Järnvägsarbetaren Wilhelm Pettersson (och konstnärskollegan Karl Nordström) och fröken Anna Bengtsson från Varberg stod modeller för riddaren respektive jungfrun. Han avslutade målningen i Stockholm och skänkte den till Folkets Hus. Ernst Thiel bytte till sig den mot en skulptur och den finns alltså numera på Thielska Galleriet i Stockholm.

Under våren kommer skolorna att erbjudas ett program på temat Riddaren och Jungfrun med visning och måleriworkshop i Ateljé Borgen.

Ta kontakt med museilektor och utställningsansvarig Åsa Axberg för visning och mer information.T. 0340 – 82835, 070 6704571, asa.axberg@museumhalland.se

Dela detta med dina vänner