En helg med fokus på fredsarbete!

Inlagt den i kategorin På gång.

I söndags berättade Fredsbaskrar från Varberg om sitt arbete runt om i världen i FN:s tjänst. Karl Henrik Weddig tog oss med på en resa från Kashmir till Gaza, Kongo, Cypern och Afganistan. FN-veteraner kompletterade berättelsen med  personliga upplevelser. FN-föreningens Gunilla Grundtz  informerade också om arbetet för fred i Varberg där alla kan delta.

I lördags uppförde frivilliga tillsammans med personal från Falkenbergs museum, Better Shelter och Hallands kulturhistoriska museum Better Shelter på borggården Varbergs fästning. Better Shelter är en flyktingbostad som ska ge flyktingfamiljer ett bättre boende. Bygget tog ca 5 timmar.

– Med dagens flyktingkatastrof är Better Shelter en särskilt angelägen och aktuell utställning, säger Christina Andersson-Wiking, ansvarig för Better Shelter på Hallands kulturhistoriska museum.

Den senaste platsen där Better Shelter har uppförts är i Karapete transit camp på Lesvos i Grekland. Lägret är en så kallad transit camp, där (i majoritet) syriska flyktingar stannar några nätter i väntan på att åka mot Aten och vidare norrut. Även i norra Grekland, vid gränsen till Makedonien, används Better Shelter i en transit camp. Dessutom används Better Shelter just nu som bostäder i Irak och Etiopien och för tillfällig primär hälsovård i det jordbävningsdrabbade Nepal.

Better Shelter visas på borggården till och med 29/11.