Ombyggnation 2013 – 14

 

En angelägenhet för alla hallänningar!

1 oktober 2012 påbörjades ombyggnaden av Hallands kulturhistoriska museum. Museet får bland annat ny reception, kafé, hissar och ventilation. Även utställningarna förnyas. Ombyggnaden beräknas vara klar 15 juni 2014.

Ombyggnaden leds av Statens fastighetsverk i samarbete med Wikerstål arkitekter och Hallands kulturhistoriska museum. Den finansieras av Statens fastighetsverk, Varbergs kommun och Region Halland
 
 

Aktuellt:

Entrepenad 2 – uppbyggnad

(september 2013)

Under sommaren har Skanska färdigställt golv och tak samt putsat väggarna i Västra längan. Nu pågår arbetet med vindfånget utanför receptionen, grunden har redan gjutits. Samtidigt förbereder man installationen av en hiss mellan Norra och Västra längan och är i full gång med att montera aggregatet för ventilation på  vinden.

(mars 2013)

Oktober 2012 – februari 2013 arbetade Sydskiffer byggnads AB med att riva ut mellantak och byta ut bjälkar för att till slut bygga upp en ny stomme. Nu är det en ny entreprenad, så från och med mars 2013 arbetar Skanska med att bygga upp nya golv och innertak, trappor och hissar, ventilationer, elinstallationer och allt annat som behövs till det nya museet.

ENTREPENAD 1 – RIVNING I VÄSTRA LÄNGAN (November 2012)

Nedplock av utställningarna (oktober 2012)

– Vad blir nytt?

 

Ny reception och butik. Illustration Wikerstål arkitekter

 

Helt nytt museikafé med utsikt mot Västerhavet!

 1) Ny reception och ett helt nytt museikafé

En ny reception placeras centralt i museet. Den blir betydligt större än tidigare och får rejäla butiksytor. Inte minst får den havsutsikt – kanske blir detta Sveriges vackraste museireception? Här kan grupper samlas och efter museibesöket kan man i butiken hitta något trevligt att köpa.

”Helt nytt museikafé med utsikt mot Västerhavet!”

Ett helt nytt kafé skapas, troligen med eldstad, i en lokal där man också ser Västerhavet genom fönstren. Här skall även bli plats för föredrag och andra evenemang. Både museibesökaren och den som bara går en promenad runt fästningen kan nu året runt njuta av en kopp kaffe och en god smörgås, paj eller ett bakverk.

En mötesplats – året runt!

2) Ny entré och hissar

Entrén blir en ny glasad utbyggnad mot den skyddande borggården. Det blir ett modernt spännande inslag på borggården och en inbjudande ”farstukvist” till det nya museet. Hissar ökar tillgängligheten till museet. Dessutom kommer de historiska byggnaderna att lyftas fram bättre, genom att murar frigörs.

3) Ventilation, garderober och toaletter

Genom nya garderober, toaletter och hissar ökar vi vår kapacitet att ta emot alla sorters besökare. Ny ventilation i hela Västra längan gör ditt museibesök så mycket behagligare oavsett temperaturen utanför fästningen.

4) Nya utställningar

I det nya museet hittar du förstås fortfarande Bockstensmannen, Kulknappen och fästningens historia. I övrigt planerar vi helt nya basutställningar där Hallands historia och kulturarv står i fokus. Vi fortsätter naturligtvis att ta in spännande tillfälliga utställningar, visa konst och arrangera våra populära fästningsevenemang.

 – Vad gör ni på museet under tiden?

Utöver att planera och arbeta fram det nya museet, arbetar vi på som vanligt i vår dagliga verksamhet med samlingar, arkiv och projekt.

Dela detta med dina vänner