Ostbollar och kakor efter 1600-talsrecept.

”Oste Kager at bage”

(Ostbollar)

Receptet kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616 och hela receptsamlingen 1648. Bearbetningar till moderna mått är gjord av den danska mathistorikern Bi Skaarup och detta och andra 1600-talsrecept finns publicerade i den utmärkta boken ”Renæssancemad – opskrifter og køkkenhistorie fra Christian 4.’s tid” (Gyldendals förlag, 2006).

200 g riven, ganska mild ost

1 stort ägg

1 tsk ingefära

½ riven muskotnöt

¼ tsk saffran

2 msk korinter

20 mandlar

1 tsk salt

75-100 g vetemjöl (ca  1 ½ dl)

Smör till stekning

Riv osten och finhacka mandeln (behöver inte skalas). Blanda med de övriga ingredienserna till en seg deg. Rulla små kulor eller avlånga stänger och stek i rikligt med smör tills de börjar få färg.  Låt svalna av. Bör ätas inom ett par timmar efter tillagningen.

Fine Cakes

Efter ett originalrecept från

Gervase Markham, The English Huswife (1615)

225 g smör, rumstempererat

½ tsk salt

drygt 2 ½ dl socker

3-4 krm malen muskotblomma och 1 ½ tsk kanel

8-9 dl vetemjöl

Några msk vatten

Rör ihop smör, socker och salt.

Blanda ihop mjöl, muskot, kanel och rör ner i smöret.

Tillsätt vatten tills degen fått bra konsistens.

Kavla ut på bakplåtspapper på en plåt, pricka lätt och grädda i 175° ca 30 min. Skär i rutor (ca 80 st) innan kakan svalnat.

Dela detta med dina vänner