Peter Hermansson

Peter Hermansson

 

 

 

 

Född 1975

Bosatt och verksam i Nybro

Med rötter i graffiti och sprejkonst har Hermansson via en hundraårig svensk teknik, graaltekniken, överfört ett urbant och grafiskt uttryck till konstglaset med ambitionen att vitalisera och förnya det svenska glaset. Bosatt i Nybro med ateljé i Boda glasbruk, mitt i det småländska glasriket. Har sedan debututställningen på The Glassery 2009 medverkat i ett 50-tal utställningar runt om i Sverige, Holland, Kina, Frankrike, Turkiet och USA.

Med rötter i graffiti och gatukonst, har jag transferred en urban och grafiska uttryck i konstglas. Min motivation är att vitalisera glas scen med hjälp av traditionella svenska glastekniker. Jag vill berätta historier om människans villkor. Hoten har alltid fascinerat mig. Mörka moln hänger över mänskligheten. Livet är hårt och vi vet det, men vi älskar att omge oss med illusioner. Religiösa, politiska, poetiska. Söka skydd! Orkanen närmar sig. Dystopia som inspiration.

Peter Hermanssons val:
När jag tänker på Bengt Lindström, tänker jag främst på en sak. Temperament. Detta temperament speglar sig i de karaktärer som ofta finns med i Lindströms skapelser. Så också i detta glasobjekt som jag valt ut från Glass Factorys samlingar. Det finns ett anarkistiskt drag i Lindströms liv och verk som jag finner inspirerande. Ett frigjort förhållningsätt till färg och motiv. De frenetiska penseldragen, de genialiska kompositionerna, och ständigt dessa karaktärer. Skrikande, dreglande, hysteriskt flinande, galna, ångestridna förbannade, varglika, skitskraja.
Jag känner igen mig.

Vas med graverad dekor, unik
Bengt Lindström
Kosta glasbruk
1982

Ett antal kortare, mer eller mindre slumpmässiga konstnärliga gästspel har ägt rum under årens lopp på Kosta glasbruk. Ett av dem var samarbetet 1982 med den berömde Paris-baserade konstnären Bengt Lindström (1925-2008). Hans stora vaser och fat med eldiga färger, graverad dekor och breda penseldrag speglar hans målningar och ger hans konstnärskap en ny dimension.

 

Dela detta med dina vänner