Recept på Fyllda fikon

Inlagt den i kategorin Övrigt.

Receptet kommer från Anna Weckers kokbok som ursprungligen publicerades på tyska 1597. Boken publicerades även på danska, delar av den 1616 och hela receptsamlingen 1648. Bearbetningar till moderna mått är gjord av den danska mathistorikern Bi Skaarup och recepten finns publicerade i hennes utmärkta bok ”Renæssancemad – opskrifter og køkkenhistorie fra Christian 4.’s tid” (Gyldendals förlag, 2006).

Fyllda fikon (Fyldte Figen at bage)

12 torkade fikon

1-2 kvistar mejram

4-5 kvistar persilja

5-6 blad salvia

2-3 msk smör, gärna extrasaltat

10-15 pepparkakor, beroende på storlek

1/8 tsk saffran

Smet:

2 ½ dl vetemjöl 

1 knivsudd salt

1 ¼ dl öl

1-2 små ägg (eller ett stort)

2-3 msk socker

Smör till stekning (gärna extrasaltat)

Börja med att vispa ihop ingredienserna till smeten, som ska vara ungefär som en tjock pannkakssmet i konsistensen. Låt den vila övertäckt i kylskåpet en timme.

Låt fikonen sjuda i vatten ett par minuter så de mjuknar och sväller upp lite. Häll genast av det kokande vattnet och låt fikonen kallna på en tallrik. Hacka örterna mycket fint och stek dem sedan i rikligt med smör under omrörning. Se upp så de inte blir brända! Tag järnet av plattan och rör ner finrivna/-stötta pepparkakor. Krossa saffranet fint i en mortel och häll över ett par matskedar kokande vatten. Låt stå några minuter innan du blandar i det i pepparkaks- och örtblandningen. Röran ska vara ganska fast. Blanda i mer pepparkakssmulor/

vatten vid behov. Skär av stjälken på fikonen och öppna försiktigt upp ett litet hål i samma ände. Stoppa i ca en tesked av massan i varje fikon och stäng till igen.

Värm upp rikligt med smör i en panna. Doppa fikonen ett efter ett i smeten och lägg dem försiktigt i pannan. Stek bara några få åt gången tills de blir ljusbruna. Man kan behöva vända fikonen ganska ofta för att smeten ska fördelas på alla sidor av dem. Lägg dem på hushållspapper på en tallrik när de är färdiga.

Fikonen smakar bäst när de är relativt nystekta.

Dela detta med dina vänner