Senaste nytt om Bockstensmannen

Inlagt den i kategorin Museet.

Museet har i många år försökt att via DNA-prov få fram Bockstensmannens utseende. Det har varit oerhört svårt eftersom hans DNA har brutits ner efter mer än 700 år i mossen. Men under våren 2021 fick vi äntligen ett nytt resultat: Bockstensmannen hade troligen mörkt hår och blå ögon.  

Ett prov från Bockstensmannens tand har analyserats med användning av helt ny teknik. Det är korta fragment av DNA från cellens kärna som styr utseende, som nu visar dessa resultat. Marie Allen och hennes forskargrupp vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet står bakom arbetet.  

– Vi har tidigare försökt analysera DNA-varianter som styr utseende, vilket visat sig vara svårt. Men när vi nu använde en helt ny metod så fick vi fram lite mer information, berättar Marie Allen.  

Bockstensmannens hår har missfärgats rött i mossen. Museets slutsats tidigare var att ett ljusare hår lättare fick den röda nyansen än ett mörkt hår, vilket bland annat hårprov i en mosse visat. Därför gjordes rekonstruktionen av Bockstensmannen 2006 med ljust hår och blåa ögon. Om fortsatta analyser kan verifiera att han hade mörkt hår, kommer museet att ändra på rekonstruktionen i utställningen, men tills vidare visas Bockstensmannens nya utseende i stället på ett bearbetat fotografi.

Analysen av fyndets mitokondrie-DNA ger inte något mer specifikt svar om ursprung, än att Bockstensmannen kom från Europa. Från Isotop-analys vet vi dock att han tillbringade sitt sista levnadsår i Varbergstrakten. Hallands kulturhistoriska museum fortsätter att utforska frågan om mannens utseende och ursprung och kanske ger framtidens forskning nya svar.

Senaste nytt om Bockstensmannens kläder

Bockstensmannens kläder var troligen färgade, och under året har nya försök gjorts för att få fram spår av färg via nya forskningsmetoder. Museet har därför i samarbete med textilkonservator Lotti Benjaminsson, som årligen har översyn av dräkten, tagit kontakt med Canadian Conservation Institute i Ottawa.  Fibrer från dräkten skickades till Kanada där Senior Conservation Scientist Jennifer Poulin har utfört undersökningen. Tidigare efterforskningar har inte hittat några rester av färg då dräkten är urlakad efter många år i mossen. Förutom det tydligt rödfärgade V:et på struthättan, som är känt att den är färgad med krapp.

Det är modern och avancerad teknik som nu i maj 2021 möjliggjort, att man i Kanada hittat spår av blå färg på en av fotlapparna. Den är troligen växtfärgad med hjälp av vejde. Den blå fotlappen ger oss ny information som antyder att Bockstensmannens kläder varit färgade.

Dela detta med dina vänner