Skola – Monas värld

Monas värld – HIT KOMMER INGEN MER

Sommar efter sommar återvände konstnärinnan Mona Johansson till Varberg för att teckna och måla. Med ett öga och en känsla för detaljer dokumenterade hon stadsmiljöer som nu gått förlorade – hit kommer ingen mer. Privat var Mona Johansson en passionerad samlare av affischer. Hennes intresse för affischer inleddes strax efter kriget då hon av en händelse fick sin första affisch. Hon har ”köpt, fått, tiggt och stulit” affischer under årens lopp. I museets ägo finns hennes affischsamling på ca 1300 affischer från mitten av 1900-talet och framåt. I utställningen visas ett urval av Mona Johansson litografier tillsammans med fotografier av staden idag, samt delar av hennes omfångsrika affischsamling.

Årskurs 4-6
En lektion för årskurs 4-6 är 60-90 minuter lång och innehåller en allmän visning och introduktion till utställningen följt av eget arbete i Ateljé Borgen. Temat är staden Varberg och vi tecknar med blyerts som Mona gjorde, inne eller ute beroende av vädret. Visningen kan kompletteras med en stadsvandring.

Årskurs 6-9 och gymnasiet
En lektion för årskurs 6-9 är 60-90 minuter lång och innehåller en allmän visning och introduktion till utställningen följt av eget arbete i Ateljé Borgen. Temat är Mona Johanssons politiska affischer och kan kompletteras med en visning av Hasse Perssons utställning ”Americana”. I Ateljé Borgen arbetar vi med affischer som tema.

Ladda ner Lärarhandledning Monas värld här!

Medverkande
Museipedagog

Period
1/3-17/5 2015

Kontaktperson

Åsa Axberg
asa.axberg@museumhalland.se
0340-828 35

Kontakt bokning
Marie Antonsson
marie.antonsson@museumhalland.se
0340 – 828 45

Målgrupp
Årskurs 4–9, gymnasiet, särskolan.

Programmets längd
60-90 minuter

Publik/gruppstorlek
Max 30 personer

Pris
400 kr/klass
(800 kr/klass utanför Halland)

Övrigt
Hallands kulturhistoriska museum omfattas av Region Hallands
reserabatt
.

Varbergskajor av Mona Johansson

Varbergskajor av Mona Johansson

Affisch webbupplöst_Foto Charlotta Sandelin_Hallands kulturhistoriska museum141208  Mona Johansson

Dela detta med dina vänner