Skola

Välkommen till Hallands kulturhistoriska museum och Varbergs fästning i vår! Som vanligt kan du boka ett besök med visning i de ordinarie basutställningarna om Bockstensmannen, Halland genom tiderna och Varbergsskolan fram till mitten av maj då den mest intensiva skolresesäsongen tar fart. Efter det gör vi visningar ute på fästningen fram till skolavslutningen. Om du vill utforska även museet under den perioden är du välkommen att göra det på egen hand tillsammans med din klass eller grupp. Fler visningar och program, se under ”Utbud för skolan”

 

Jubileumsvisning av Varbergs fästning

 

För exakt 400 år sedan, 1618, stod den färdig – Varbergs fästning. Efter trettio års byggande hade den danske kungen Christian IV fått ännu en stark gränsfästning mot Sverige. Men fästningen byggdes runt ett berg och ett slott med en brokig historia som sträcker sig flera hundra år längre bak i tiden. Följ med på en tur ute på vallarna och in i bastion Grå munken för att lära dig mer om platsens medeltida historia men också om varför fästningen byggdes och varför just här, vad bastionerna var till för, vem som arbetade här och mycket annat. Visningen passar alla åldrar och kan anpassas så att tyngdpunkten ligger tex på medeltiden eller på 1600-talet, utefter vad som passar er bäst i undervisningen.

Visningar kan bokas nu och vi visar fästningen från 15 april. En visning tar ca 1 timme och kostar 500 kr (1000 kr för skolor utanför Halland).

kontakt: Amalia Friberg eller Inger Alebo för mer information.

Inger Alebo, museipedagog
inger.alebo@museumhalland.se
0340-828 33 

Amalia Friberg Jedström
amalia.friberg@museumhalland.se
0340-828 30 (vxl) 

 

BORGEN – Ett medeltida äventyr för alla!

 

I fästningens äldsta hus, den medeltida borgen från slutet av 1200-talet, finns ett rum fyllt av upplevelser och aktiviteter på tema medeltid. Varbergs, Sveriges och Nordens historia har utspelat sig just i detta rum. I vår nya utställning och aktivitetsrum finns en dräktgarderob där du kan prova medeltida kläder (som Bockstensdräkten) och en kunglig tron där du kan fotografera dig. Prova på medeltida spel som kvarnspel och Alquerque och lekar som dra kavel eller lugga en björn. Kan du lyfta den tunga ringbrynjan?

I rummet får du också gissa några medeltida personers yrken och lista ut vilket verktyg som hör till vilken person. Slå dig ner vid ett av borden för att teckna och måla fabeldjur och medeltida bokstäver eller göra en bild till ett eget släktvapen.

 

Boka visningar i våra basutställningar ”Halland genom tiderna”, ”Konstnärskolonin Varbergsskolan” eller ”Bockstensmannen”.
Boka visningar för tillfälliga utställningar, teater och teman.

Utbud för skola vår 2018

Kontakta museilektor Åsa Axberg, 0340-828 35, eller asa.axberg@museumhalland.se. För bokning, kontakta Marie Antonsson, 0340-828 45.

 

 

 

 

Skola