Utbud för skolan

Program, visningar och studielådor

Fotosalongen 2017
“24 porträtt av min pappa Kamilla” Jesper Molin

I bildsviten ”24 porträtt av min pappa Kamilla” har Fotograf Jesper Molin bearbetat sin egen upplevelse av sin pappas föränd- ring från man till kvinna.

Skola –
Visning: Fångarna på Varbergs fästning.

Kungamördare och tjuvar, krigsfångar och lösdrivare – otaliga är de olyckliga fångar som tillbringat delar av sina liv bakom lås och bom på Varbergs slott och fästning genom århundradena.

Borgen

I fästningens äldsta hus, den medeltida borgen från slutet av 1200-talet, finns ett rum fyllt av upplevelser och aktiviteter på tema medeltid.

Skola –
Föreställning: Karine, Joen och…Vem?

Stallpojken Joen och kockepigan Karine letar och letar. Efter vem? Och vem är det som har trampat i bagarens deg och vält ut tvätterskans rena tvätt på marken?

Bockstensmannen

Bockstensmannen är ett av världens intressantaste medeltidsfynd. Vem var han, var kom han ifrån? Blev han mördad?

Skola –
Halland genom tiderna – Från inlandsis till badparadis

Följ med på en tidsresa genom hela Halland och dess historia.

Nils Kreuger 1896, Västkuststrand med får (bilden är beskuren). Varbergs kommun

Skola –
Konstnärskolonin Varbergsskolan

I lokaler mot havet visas en helt ny utställning om Konstnärskolonin Varbergsskolan. Titta ut genom fönstret mot Skrivarklippan – kanske finner du samma vy på någon av utställningens målningar?

Båtmuseet i Galtabäcks hamn

Båtmuseet i Galtabäcks hamn

I Galtabäcks hamn visar vi allmogebåtar och rekonstruktionen av ett 1100-talsskepp. Utanför knuten hör du havets kluckande.

Fågelboet i Vessigebro

Fågelboet i Vessigebro

Fågelboet i Vessigebro var författaren och folklivsforskaren August Bondesons barndomshem.

Riddare och jungfrun

Riddare och jungfrur

Introduktion till museet och ämnet historia för de allra minsta.

Läs vidare+

Varbergs fästning är unik i sitt slag

Visning av Varbergs fästning

Följ med på en resa genom fästningens långa och spännande historia!

Vykort med Varbergsmotiv, museets arkiv

Stadsvandring i Varberg

Välje mellan tre olika stadsvandringar som omgriper stadens historia från medeltid till nutid.

Låna hem en studielåda

Bexellska ryggåsstugan

I centrala Varberg, på Träslövsvägen 1 ligger en rödmålad stuga med torvtak, ett s.k. sydgötiskt hus från 1700-talet.