Lärarhandledning

Här samlar vi resurser som du som lärare kan ha nytta av, både i klassrummet och inför eller efter ett museibesök. Har du ytterligare frågor och önskemål, tveka inte att kontakta oss.

Bockstensmannen

Fyndet från Bockstensmosse fortsätter fascinera besökare i alla åldrar. Skelettet och kläderna finns att beskåda på museet. Bockstensmannen har sin egen sida där elever och lärare kan hitta fakta och inspiration.

Museets app

I appen finns en ljud- och textguide på svenska, engelska och tyska om bland annat Hallands historia, Bockstensmannen och Varbergs fästning. Appen heter Museumhalland och finns till Iphone, Ipad och Android-enheter. Appen kan användas av eleverna själva eller av dig som lärare inför ett museibesök.

Arkivpedagogik

Tveka inte att kontakta 1:e arkivarie Anna-Lena Nilsson , 0340 – 828 34, eller arkivassistent Anders Andersson , 0340 – 828 43 för information om våra olika arkivbestånd.

Sök i våra arkiv via din dator

Arkiv är en fantastisk källa till historien! Dokument och fotografier kan berätta om hur man har levt i gamla tider. Museet samlar också in samtida dokument och fotografier som kan bli underlag för framtida forskning och informationssökning.

Delar av museets arkiv med arkivförteckningar samt hela arkivbeståndet med arkivförteckningar för Folkrörelsernas arkiv i norra Halland finns nu sökbart på nätet tack vare ett samarbete med Hallands Arkivförbund.
Du når beståndskatalogen genom att klicka på Hitta Arkiv i Halland. Här söker Du antingen i de samordnade databaserna eller också på respektive institution.

Föremålssamlingen

– Digitalt museum

Museets samlingar omfattar idag 70 000 kulturhistoriska föremål och 80 000 arkeologiska fynd. Samlingarna i Varberg speglar i huvudsak länets folkkultur med jakt, fiske, jordbruk, lanthushållning, dräkt och textil mellan 1800 och 1900. Museets samlingar är inrymda i två magasin i Varberg.

Men stora delar av samlingarna finns i Digitalt museum. https://digitaltmuseum.se/owners/S-HKM

 

 

Sägner

– Vad är en sägen?

Här är några kriterier som gör att en berättelse kallas för en sägen:

  • Sägnen berättas med anspråk på att bli trodd.
  • Den tilldrar sig i en vardagsvärld, där vi kan känna igen oss, men den har övernaturliga inslag. Orsaken till sägnen är ofta att förklara något som man inte kan förstå, och det övernaturliga ger svaret.
  • Berättelsen anger ofta konkreta ortsnamn och har med namngivna personer, vilket gör att lyssnaren får en känsla av att det är en sann historia. Men vid närmare granskning brukar den namngivna personen vara rätt svår att identifiera.
  • Sägner var och är ett sätt att bearbeta rädsla för det ovanliga och främmande. Detta hör även vår tid till, med oro för “råttor i pizzan” eller nya terrordåd från Usama bin Ladin.
  • Dödsångest, rädsla och längtan efter kärlek är något som vi delar med våra förfäder, och folkets röst som beskriver detta hittar du i sägnerna!

Hämta museets lärarhandledning (pdf) om sägner här

 

 

 

 

Dela detta med dina vänner