Skapande skola

Kontakta oss så utvecklar vi idéerna tillsammans och skräddarsyr ett program för era behov!

Arbeta tillsammans med oss

Skapande skola ger utrymme för att arbeta på ett nytt och kreativt sätt för att integrera grundskolans årskurser F-9 med utgångspunkt i skolans kulturuppdrag. Museets samlingar, arkiv, bilder, föremål och utställningar kan vara det vi utgår från. Vi skräddarsyr ett temapaket särskilt för er och där det kan ingå besök på Hallands kulturhistoriska museum, på skolan, Varbergs fästning eller en resa ut i kulturlandskapet!

Skapande skola projekt tillsammans med Mariedalsskolan. Getakärr kyrkoruin. Här fick eleverna bland annat blanda örter för att läka sår på guldsmeden Albreckt.

Skapande skola-projekt tillsammans med Mariedalsskolan med besök vid bland annat Getakärr kyrkoruin i Varberg. Här fick eleverna blanda örter för att läka sår.

Några exempel på teman ni kan arbeta med

Riddare och jungfrur- för de allra minsta

Vilka var det som bodde i borgen uppe på berget när den var nybyggd? Hur var det att bo där och vad gjorde de egentligen? Lyssna på berättelser och sagor om borglivet och möt Sigrid och Olof som kan berätta mer om hur det verkligen var…

Sigrid och Olof kan berätta om hur det var att leva på medeltiden

Hembygdsresa – på jakt efter Varbergs föregångare

Vi reser ut i landskapet för att hitta Järnmölle, Gamla köpstad, Getakärr och Ny Varberg… och vem vet – kanske några av dess invånare?

4

Medeltid

Möt Bockstensmannen och hör vad forskarna kommit fram till om fyndet. Besök borgen på Wardhberget, prova kläder och rustningar, spela medeltida brädspel och lär dig mer om tidens mat och musik. I vår historiska verkstad finns möjlighet till workshop med medeltida förtecken.

Kom närmare Medeltiden i ett Skapande skola-projekt!

1600-tal

Besök Varbergs danska fästning och fundera över varför den ligger just här. Lär mer om hur hallänningarna hade det under det dramatiska 1600-talet. Delta i en dramatiserad vandring eller utmana varandra i en fästningskamp där ni lär er mer om både lekar, mat och kläder från tiden.

1600

Stadshistoria – då, nu och i framtiden

Följ med på en stadsvandring i Varberg och fortsätt fundera över stadens historia och framtid i en workshop i vår nya verkstad Borgen.

André Isberg

Konst och identitet

Vi utgår från konstnärskolonin Varbergsskolan och stadshistoria. Eller tittar på konsten och bara målar!

Nils Kreuger 1896, Västkuststrand med får (bilden är beskuren). Varbergs kommun

Nils Kreuger 1896, Västkuststrand med får (bilden är beskuren). Varbergs kommun

Museets samlingar

Upptäck föremålens spännande historia!

Föremål ur museets samlingar

Föremål ur museets samlingar

Dela detta med dina vänner