Kvinnor i Halland

Inlagt den i kategorin Övrigt.

Inför Kvinnodagen och veckan som följer skall SVT Halland porträttera ett antal kvinnor vars insatser varit betydande för Halland.
Se avsnitten här nedan:

Hilma Hofstedt 6/3

Ingeborg Håkansdotter 7/3

Casandra Hallberg 8/3

Katarina Lund 9/3

Muna Awasah 10/3

Den 7/3 porträtteras Ingeborg Håkonsdotter av SVT Halland, Kvinnor i Halland. Berit Ganmyr berättar om Ingeborg i miljö på Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs fästning.

Ingeborg är troligen den första kvinnan i norra Halland som nämns vid namn och hon var en kvinna med stor makt under stor del av 1300-talet. Hon var dotter till den norske kungen Håkon och blev som prinsessa elva år gammal gift med Erik, som bland annat var hertig över norra Halland. Erik mördades vid Nyköpings gästabud 1318, och då blev deras son Magnus utnämnd till Sveriges kung endast tre år gammal. Då Magnus var för liten att regera leddes riket av norska och svenska riksrådet. Magnus mor Ingeborg blev en inflytelserik rådgivare till de båda riksråden. Hon hade dessutom en rad borgar och förläningar i såväl Västergötland, Värmland, Halland och Bohuslän. Hon levde efter 1318 ett tiotal år tillsammans med hövitsmannen Knut Porse på Varbergs fästning. Under denna period låg alltså hennes hem i norra Halland.

I filmen får vi även se museets Amalia Friberg vandra iförd tidstypisk dräkt som Ingeborg Håkonsdotter.