Världsarvet Grimeton

Ett världsarv med global räckvidd 

För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. Tekniken installerades på nio platser runt om i världen, bland annat på den svenska västkusten i Grimeton. Nu kunde svensken skicka ett telegram till USA på under 20 minuter, vilket tidigare tagit flera veckor. Något som inte minst kom att påverka handelsförbindelserna mellan de båda kontinenterna. 

2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sätt möjliggjort för oss människor. Idag är trådlös teknik något som vi alla nyttjar och ibland tar för givet, vilket inte hade varit möjligt utan framsteg som det vi kan bevittna i Grimeton. 

Ett besöksmål 

Oavsett om du är intresserad av teknik, historia eller bara är ute efter en upplevelse utöver det vanliga är Världsarvet Grimeton utflyktsmålet för dig! På denna unika plats finns aktiviteter för hela familjenDelta på en visning med guide eller fördjupa dig på egen hand i världsarvets informativa och interaktiva utställningar.  

Morsejakten, Radioskuggan och hinderbanan Kontrollen är några av de klurigheter som erbjuds världsarvets yngre besökare. För de äldre finns möjlighet att klättra 127 meter upp i ett av de väldiga antenntornen som när de fördes upp var Sveriges högsta byggnadsverk. Operation Palmqvist är äventyrsrummet som tar er till en annan tid och där samarbete är nyckeln till framgång. Efter allt skoj kan ni ta en gofika i Kjells Kafé och efter det en shoppingtur i Radioaffären. Välkomna! 

Information 

På världsarvets hemsida finns information om öppettider. 

0340-674 190 

info@grimeton.org 

www.grimeton.org 

 

Dela detta med dina vänner