Bockstensmannen 2021

Bockstensmannen flyttar till den norra längan i museet, som är från Bockstensmannens tid, 1300-talet. Det blir en ny och större utställning där originalföremålen får helt nya montrar, som bättre förvarar fyndet och kommer att ge de olika delarna nytt ljus. Det medeltida pålade mosslikets öde med sin unikt bevarade dräkt, fascinerar och engagerar både vuxna och barn.

Utställningen kommer att bestå av tre olika delar. I den första delen berättar vi om fyndhistorien och sätter in Bockstensmannen och hans tid i relation till historiska händelser och personer. Vad kan ny forskning och analyser ge för svar om Bockstensmannen? Hur kan vi veta att han levde i mitten av 1300-talet? Varför pålades han? Vad avslöjar dräkten om hans sociala status? Kan svar på DNA berätta något mer om Bockstensmannen?

I det andra rummet visar vi originalfyndet och som visas i nya klimatsäkra montrar som säkerställer att fyndet bevaras på bästa sätt. Här kan du kan studera varje plagg och man får med hjälp av film och ljus en känsla av mossen och fyndets magi. Rekonstruktionen av Bockstensmannen gör att du även kan möta honom som han troligen såg ut i livet.

I det tredje rummet fördjupar vi oss i dräkten och hur man var klädd på medeltiden. Vi berättar om dräktens tillverkning, och hur man idag återskapar och kopierar dräkten. Hur känns ylle eller linne att bära nära kroppen? Vi levandegör Bockstensmannen och Bockstensmannens tid med bilder och filmer.

Bockstensmannen är kanske den mest kände hallänningen, och till sommaren 2021 kan du se honom i nytt ljus. Utställningen kommer att öppna 12 juni.

Museet följer Folkhälsomyndighetens restriktioner så att besökarna kan känna sig trygga.

Med reservation för ändringar om covid-19 förändrar museets möjligheter att ha öppet.