DEMOKRATI PÅGÅR

Demokratin är fantastisk men komplicerad! Den tar inga raka vägar och blir nog aldrig riktigt färdig. Och det är vi tillsammans som kan göra den bättre och starkare. Utställningen öppnar 5 februari.

Hur blir ett land demokratiskt? Och hur håller man ett demokratiskt samtal? Utställningen Demokrati pågår erbjuder en bred introduktion till demokrati som begrepp och levnadssätt. Vi får också följa demokratins utveckling i Sverige och ta del av personliga öden och berättelser under resans gång.

För demokratiska beslut krävs samtal  – men hur blir ett samtal egentligen demokratiskt? Till utställningen erbjuder vi en pedagogledd workshop, utvecklad för skolans årskurs 4 – 6. I den får eleverna göra demokrati tillsammans genom att lösa ett rättvisedilemma och efteråt diskuterar vi om vilka ”byggstenar” som ingår i ett demokratiskt samtal.

Demokrati pågår är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år. Det går också bra att besöka utställningen på egen hand, testa att lösa rättvisedilemmat och lyssna på elever som resonerar och samtalar om demokrati.

Mobilitetsstöd    

För att så många som möjligt skall kunna ta del av Demokrati pågår erbjuder vi, med hjälp av region Hallands mobilitetsstöd, fria workshops och fria resor för alla halländska skolor, utanför Varbergs kommun, som väljer att boka program i utställningen.

Läs mer om vårt skolutbud här.