HAUTE PAPIER – BEA SZENFELD & STINA WIRSÉN

I museets modesatsning 2021 möter vi de båda konstnärerna Bea Szenfeld och Stina Wirsén i en spektakulär utställning, med en scenografi som vidgar gränserna i museets rikssal.

8 maj – 26 september 2021

Haute papier visar en catwalk med Bea Szenfelds handgjorda coutureplagg av papper och Stina Wirséns eleganta och expressiva bildvärld i teckningar och målningar. Tillsammans förenas de två konstnärernas verk i gränslandet mellan konst och mode. Bea Szenfeld bearbetar papper och syr ihop sina kreationer bit för bit i en tidskrävande process där Stina Wirsén tecknar och skissar i ett snabbt tempo tills hon når perfektion och uttrycksfullhet. Gemensamt för dem båda är stramheten i färg och att allt formas av enskilda enkla element till ett komplext och storslaget resultat. Utställningen rymmer tredimensionella objekt, teckningar och målningar. Bea Szenfeld och Stina Wirsén visar också generöst upp sina kreativa processer, där deras skrivbord exponerar allt från skisser och utkast till nya verk.

I en nyproducerad film möter vi dem båda där de uttrycker en ömsesidig kärlek till det analoga, för handens arbete och det gemensamma arbetsmaterialet, pappret.

Utställningen är producerad av Hallands kulturhistoriska museum och Bea Szenfeld och Stina Wirsén med scenografi av curator Pompe Hedengren.

Foto: Ea Czyz

Bea Szenfeld, född 1972 i Polen, bor och arbetar i Stockholm, Sverige. Hantverket tillsammans med hennes djärva designspråk skapar verk som pekar både bakåt och framåt i tiden. Hennes plagg finns i konstgallerier och modetidningar samt på Nobelprisets gäster, politiker och musiker, som Björk och Lady Gaga.

Foto: Erik Ardelius

Stina Wirsén, född 1968 i Sverige, bor och arbetar i Stockholm, Sverige. Wirséns verk spänner över ett brett spektrum av fält, från modeteckningar till illustrationer för dagspressen, skrivande av barnböcker och offentlig konst. Stina Wirsén är också dramatiker och scenograf- och kostymdesigner för Dramatiska teatern i Stockholm.

Utställningen är en del av det regionala samarbetet Mode: Yta med djup – Halland 2021. Under året utforskas mode i Halland – på flera platser, under olika utställningsperioder. Läs mer på  konstihalland.se