Julmarknad på Varbergs fästning

Julmarknad 3 december 2017 kl 12-17 på Varbergs fästning

Årets julmarknad är en nystart på en gammal tradition, där man får uppleva julstämning i den fantastiska miljö som Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museum erbjuder. Julmarknaden är i huvudsak inomhus i den goa värmen.

I år kan man dock starta med ett Juldopp vid Barnens badstrand kl 12, och där kören Vox Humana (om vädret tillåter) kommer att sjunga innan man vandrar upp till museet.

Utomhus på Varbergs fästning:

Från första valvet möts ni av julmusik och fina julbågar, och i Mellersta valvet hänger den fina julkronan. Även brunnen på gården har fått ny ”klädsel” och det är Lena Svensson från Floristisk Design som är kvinnan bakom dessa gröna dekorationer. Inne på borggården hoppas vi att vindarna tillåter att fyrfaten är tända och där kommer Mattias Svensson från Hus 13 att grilla och servera en varm dryck.

Inne i museet är det hantverkare i arbete, matförsäljning av korv, blommor, bröd och julgotter, julsång och musik, Christmas Exposé – jultablåer av historiskt och modernt snitt, samt julbocken som tar emot barnens önskelistor och mycket mer som ger en unik julstämning.

Kören Vox Humana under ledning av Annika Werdelin, samt musikerna Annette Wallin och Pers Nils förflyttar sig inne i museet och sjunger och spelar på olika ställen. Museets experter finns i utställningarna och berättar bland annat om fästningen, ond bråd död och vacker konst.

Receptionen bjuder på litteratur och konsthantverk och halländska souvenirer. Dagen till ära hittar du här några av hantverkarna i arbete och med sina produkter till försäljning: Zargit Andersson och Mia Roos Andersson med stickat, samt presentation av Anna och Andreas Karlssons böcker om 1600-talet i Halland. Anna Karlsson är på plats och signerar det som kanske är årets halländska julklappsbok: ”Bland borgarbarn och busfrön” Barn och ungdomar i 1600-talets Halland.

Rikssalen bjuder på unika jultablåer och juldelikatesser från Halland.

Vid ingången till Rikssalen kommer du att mötas av Christmas Exposé. Det är Morgan Persson från Blomster frid och Kristin Lagerqvist/Krickelin, som skapat en form av julbord utifrån sin design och förmedlar tankar kring julen. Som en historisk relief har museet skapat ett historiskt julbord och en klädd gran anno 1900 med äldre julpynt. Här finns ytterligare två julbord formade av museet med överraskande motiv…

Rikssalen är fylld med julens goda smaker och här finns ett urval av lokalproducenter i Halland representerade: Gudmundsgårdens  köttprodukter, julens sillar från Fiskexporten i Varberg, Källsjö med sin ostkaka, Byargårdens Bryggeri med julens drycker, Dohses buffe är fylld med  goda tillbehör som senap, sylt och marmelad, julens bröd från Gårdsbageriet i Idala, Gooslanders tryffel och åter kommer du att kunna köpa de klassiska dekorerade pepparkakshjärtan, så kallade ”museihjärtan”, samt marsipanfigurer från Lilla Träslövs finbageri. Julens blommor kan du köpa av Blomsterfrid, som finns alldeles bredvid sitt julbord ”En vit jul”. Kort presentation av julens traditioner kommer att ske under dagen vid Christmas exposé, av museets julängel Christina Andersson-Wiking.

För barnen

I receptionen hämtar du det nya Upptäckarbladet som gör att barn och vuxna upplever museets utställningar tillsammans. Här finns också prisvärda historieinspirerade gåvor till barnen. Hälsa på hos julbocken inne i Borgen och lämna din önskelista, och upptäck draken som ruvar på sin skatt alldeles bredvid. Se på hantverkare som visar allt från spinning på slända, träslöjd, stickning och hur gör man en halmjulbock. För de yngsta finns en särskild vrå en trappa ner, där man kan lyssna på sagor. Glöm inte att hälsa på Bockstensmannen och hitta tomtefamiljens (eller om det är mössens) eget lilla julbord i Rikssalen.

De flesta hantverkare i arbete och hantverk till försäljning hittar du i Borgen

Halmbockar skapas av Kent Dranvik framför dina ögon och här visas även ett urval ur museets samlingar av äldre halmbockar. På tronen sitter också en livs levande julbock, som vi hoppas till glädje för både stora och små. Ulla Sundbaum har sin fina keramik till försäljning och Christina Eriksson visar hur man spinner på slända och kanske du får pröva om det är så lätt som det ser ut… Bror Forslund är en trähantverksmästare och visar hur man med kniven kan skapa underverk, och Kerstin Svensson demonstrerar tvåändstickning samt har stickade produkter till försäljning. Här kommer man kunna köpa unika julklappar med kvalité.

Dags för en fikapaus

I museets kafé kommer brasan att vara tänd och där man kan sitta ner och njuta av havets horisont genom de djupa fönsternischerna. Dricka ett gott kaffe eller te ur museets eget sortiment och här erbjuds fralla, lussebulle, och pepparkaka. Vid några tillfällen under dagen kommer Kristina Johansson från Kahls kaffe att berätta om kaffebönans väg från odling till din kopp, och museets ”husfru” Inger Alebo berättar om saffransbrödets historia och visar dess olika former.

Frågestund i utställningarna

I museets utställningar finns museets intendenter och kan svara på dina frågor om allt kring Hallands kulturhistoria. Passa på detta unika tillfälle! På några ställen finns det möjlighet att sitta ner och vila benen och kanske bara njuta av västerhavets vågor. Denna dag blir det ingen formell visning av Bockstensmannen, men när museets personal finns på plats kan det bli en spontan presentation.

Varmt välkomna till Julmarknad med julstämning på Varbergs fästning!

Arrangör: Hallands kulturhistoriska museum med bidrag från Varbergs kommun.

Entré: Vuxna 50 kr, barn och unga 0-19 år: fri entré.