Kirgizistan – konst och världsarv

Specialutställningen ”Kirgizistan – konst och världsarv” är en resa från Sverige till Kirgizistan där konstnären Kerstin Paradis Gustafsson textilkonst och två stora kirgiziska jurtor med inredning och färgstarka textilier, tillsammans med berättelser om örnjakt, hästar och det vackra bergiga landskapet binder samman de två länderna.

I vår nya utställning bjuder vi in till en resa, till Kirgizistan, ett bergigt land i Centralasien med rötter i nomadkulturen. En nomadkultur är i sitt ursprung skriftlös. Kunskaper förs vidare från generation till generation det sker genom berättande och handens erfarenhet. Den nomadiska livsstilen finns kvar i Kirgizistan, under sommaren när får och getter drivs på bete upp till bergen. Då bor man oftast i flyttbara hem, jurtor, runda tält av filt. De är enkla att ta ner och transportera till nästa plats. 

Ordet jurta betyder hem. I jurtan har man mattor och andra textilier av filtad ull, mönstrade och i starka färger. Som bostad har nomadtältet en central plats i många kirgizers liv. Filttältet är därför självklart en viktig del i rituella sammanhang och på festivaler.

Idag är jurtan, filtmattorna, som kallas shyrdak och ala-kiyiz, upptagna på Unescos lista över immateriellt kulturarv som behöver omedelbart stöd för att inte försvinna och en tidigare muntlig berättelse om kirgizernas historia, Manas, är upptagen på Unescos lista över representativt immateriellt kulturarv.

En av experterna på det textila kirgiziska hantverket är konstnären, författaren och ullexperten Kerstin Paradis Gustafsson, som bor här i Halland. Genom ett samarbete med Ms. Dinara Chochunbaeva i Kirgizistan samlade hon 1999 in en större jurta med inredning, föremål och kläder till nuvarande Världskulturmuseet i Göteborg. Jurtan, en typisk kirgizisk jurta, här med en diameter på drygt 6 meter, utan bärande mittstolpe. Större delen av denna samling visar vi nu i museets rikssal, 

I utställningen finns också en mindre jurta som är Kerstin Paradis Gustafssons egen och där kan vi gå in och uppleva den speciella känsla som upptäcktsresanden som Sven Hedin beskrev för hundrafemtio år sedan. En tid då nordiska resenärer som geografen Sven Hedin och marskalk Gustav Mannerheim reste i vetenskapens namn för att dokumentera länderna längs Sidenvägen i Centralasien. Författaren Jan Myrdal berättar i utställningen om den kirgiziska matta han fick under en av sina resor. 

En viktig del av utställningen är Kerstin Paradis Gustafssons egna konstverk, spunna, färgade, tovade och vävda av ull från egna får. Det är textil konst med rötter i nordisk tradition och symbolvärld i färg och form, med inspiration från övriga världen. 

Hallands kulturhistoriska museums specialutställning “Kirgizistan – konst och världsarv” är som en resa från Sverige till Kirgizistan där konstnären Kerstin Paradis Gustafsson textilkonst och två stora kirgiziska jurtor med inredning och färgstarka textilier, tillsammans med bilder och berättelser om örnjakt, hästar, mat, barn och det vackra bergiga landskapet binder samman de två länderna. Publiken kommer att inspireras av färgprakten, materialen och alla fantastiska mönster samt lära sig mer om ull och filtning.

Till utställningen hör en stor programverksamhet kring konst, natur, Kirgizistan och världsarv för både vuxna, barn och barnfamiljer.
Se vidare PROGRAM

Photographer: Urmat Osmoev

Utställningen är ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum,
Kerstin Paradis Gustafsson, Världskulturmuseet i Göteborg och med stöd av Region Halland.