Berättelser om ett konstnärspar

Johanna Pietikäinen föreläser om konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce med utgångspunkt ur sin bok  Heartists.
kl. 13.00 Åsa Axberg visar utställningen Konstnärskolonin Varbergsskolan
kl. 14.00 Föreläsning med Johanna Pietikäinen
Datum: 5 oktober
Plats: Hallands kulturhistoriska museum, Rikssalen

Författaren Johanna Pietikäinen föreläser och berättar om konstnärsparets liv och relation. Från ungdomsåren, tiden i konstnärskolonin Grez-sur-Loing och senare delen av livet vid Brucebo på Gotland.

–  Att få komma så när två människor som levde för över 100 år sedan har berört mig. Att ta del av deras kärleksförklaringar till varandra, men också deras svårigheter och gräl. Det har ibland fått håren på armarna att resa sig.

Med föreläsningen hoppas Johanna Pietikäinen att besökaren ska lära känna Carolina och William och se människorna bakom dessa historiska personer, vars liv och kärlek inte är så olik dagens.

Författaren Johanna Pietikäinen har en masterexamen i konstvetenskap och en fil.kand. i kulturvård. Hon har föreläst om paret Bruces liv, relation, konst och hem samt skrivit ett flertal artiklar på ämnet. Mellan 2015 och 2018 arbetade hon som antikvarie på Konstnärshemmet Brucebo. Heartists är hennes debut som författare.