Med saxen som pensel

Fascinerande och fantasifullt

Med saxen som pensel skapar den danska konstnären Karen Bit Vejle stora konstverk med många detaljer. Karen Bit Vejles uttrycksform är psaligrafi – konsten att klippa i papper. Det är en långsam konstform som Karen Bit Vejle behärskar till fullo och i mycket stort format. Hon inspireras bland annat av musik och har gjort en storslagen tolkning av Sjostakovitjs pianotrio ”Den femte årstiden” – ett pappersklipp som mäter 5×1 meter.

Karen Bit Vejle har ställt ut i Skandinavien, USA och Kina och nu kommer hon för första gången till Västsverige. Flera av verken har aldrig tidigare visats i Sverige.

Klipp till ett konstverk – i utställningen finns sax och papper för att skapa egna verk. Den 14 februari, 20 mars samt under sportlovet arrangeras dessutom Öppen verkstad i “Med saxen som pensel”. Besökarna får klippa egna verk med inspiration av utställningen och prova på animation – att göra film av sina pappersklipp!

Utställningen pågår 7/2 – 15/5 2016.

 

Karen Bit Vejle – från snöflingor till världsstjärna

Karen Bit Vejles konstnärliga arbeten varierar från utställningar till uppdrag för UD och internationella företag som Hermès och Georg Jensen. Under 2015 har hon klippt en altartavla till Sverresborg kirkesenter. I projektet ”Paper Dialogues” har Karen Bit Vejle samarbetat med Kinas – och världens? – främste psaligraf Xiaoguang Qiao i jakten på berättelser om drakar i sina respektive kulturer. Verken i ”Paper Dialogues” visas nu för första gången i Sverige.

Från början var pappersklipp en hobby för Karen Bit Vejle och det började med enkla snöflingor av papper som efterhand har utvecklats till oerhört komplexa pappersklipp. Länge var Karen Bit Vejles verk gömda under mattorna i vardagsrummet tills en kollega upptäckte hennes arbete 2007. På kort tid har hon blivit en internationellt efterfrågad och uppmärksammad konstnär.

Hör Karen Bit Vejle berätta om hur går tillväga när hon klipper

Länk till film, 15 sek: Film Karen Bit Vejle

 

Om utställningen “Med saxen som pensel”

I utställningen Med saxen som pensel visas 78 originalverk av Karen Bit Vejle. De minsta är omkring 30×40 cm och de största enskilda verken är 3×2 meter. Det största sammansatta verket är 5×1 m.

Utställningen visas i Rikssalen på museet, en lokal med över 7 meters takhöjd där de stora verken kommer till sin rätt. Upplev dessa fascinerande och fantasifulla verk av papper i den historiska miljön på Varbergs fästning.

 

amazing-paper-artwork-by-karen-bit-vejles-9

Utställningen Med saxen som pensel av Karen Bit Vejle i Rikssalen.

20101104 kuvasuunnittelutoimisto Keksi, Fiskars, Tampere, norjalais-tanskalainen psaligrafi eli paperitaiteilija Karen Bit Vejl. Verkaranta. Kuva: Marjaana MalkamŠki

Fotoa: Marjaana MalkamŠki

20101104 kuvasuunnittelutoimisto Keksi, Fiskars, Tampere, norjalais-tanskalainen psaligrafi eli paperitaiteilija Karen Bit Vejl. Verkaranta. Kuva: Marjaana MalkamŠki

Foto: Marjaana MalkamŠki

Vernissage. Med saxen som pensel - pappersklipp av Karen Bit Vejle.

Klipp till ett konstverk