Kultur i vården: Levande Utställningar

Väck minnen och känslor till liv med “Levande utställningar” – en resurs i äldreomsorgen

Levande utställningar riktar sig till äldreomsorgen i Halland. Projektet är ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum och Hallands bildningsförbund med stöd från Region Halland. Vi erbjuder fyra stycken resande minneslådor, speciellt framtagna för äldreomsorgen.

KAFFETÅREN DEN BÄSTA ÄR:

Om att rosta, mala, koka och brygga. Om att dricka på fat, från termos eller kanna, på bit och med grädde eller som kaffegök. Om kaffe vid köksbordet, i finrummet, på arbetsplatsen eller på en picknickfilt. Om krigets kaffekuponger, om Cikoria och andra kaffeersättningar. Om kafferep med 7 sorters kakor, om 11-kaffe, eftermiddagskaffe och kaffe på maten.

PÅ LANDET:

Om korna och mjölkningen, det hårda kroppsarbetet, skörd och potatisplockning, om att tidigt lära sig att hjälpa till, men också om gemenskapen, närheten till naturen och ljuden som nu endast finns kvar i minnet.

ATT GÖRA SIG FIN:

Om att göra sig fin inför dansen eller kalaset, om rakningen och om den varma locktången som brände håret, om smink och frisörbesök, om smycken och dofter.

LIVETS HÖGTIDER:

Om dopet och dopklänningen, om konfirmationen och steget in i vuxenlivet, om bröllop och förälskelse, om fest och lycka och om att minnas de egna högtidsstunderna i livet.

 Bildgalleri

Dela detta med dina vänner