Tidigare utställningar år 2000-2010

2010

23 jan – 5 april: VETENSKAPELSEN
Från Adams navel till Darwins svans. Utställningen handlade om Charles Darwin, mannen bakom evolutionsteorin och boken “On the Origin of Species”. Vetenskapelsen tog upp ämnesövergripande och mångvetenskapliga aspekter på begreppet evolution.

3 feb – 5 april: TONÅRINGAR
Fotoutställning med porträtt av tonåringar av museets fotograf Charlotta Sandelin.

21 april – 30 maj: VARSEL
Kan man ha fredagsmys utan ett arbete att komma hem från? Hur smakar chipsen för den som är varslad? Vad betyder det att ha ett arbete? Hur upplevde människor runt om i Sverige att bli varslade 2009 och vilka konsekvenser följde i dess fotspår? Projektet var ett samarbete mellan Virserums konsthall, Västerbottens museum, Stockholms stadsmuseum, Arbetets museum, Bohuslän museum och Landskorna museum.

24 juni – 7 november: TITANIC – en levande katastrof
Sommaren stora utställning handlade om TITANIC, men gjorde även koplingar till några av vår tids största katastrofer, Estonia och Tsunamin. I utställningen skildrades livet ombord i de olika klasserna, samt den fasansfulla förlisningen där många omkom. Vi fick bland annat följa den då fjortonårige Severin Svensson från Halland, som var en av dem som överlevde när Titanic sjönk den 15 april 1912.

26 juni – 22 augusti: UNDERJORDISK VERKSAMHET
Ljud- och ljusinstallation i Vita munken av konstnären Mikael Ericsson. Benknotor, badkar, rullstol, talarstol och delar av rörledningar var placerade i både golv och tak som ett budskap om en bisarr framtid, eller rest från dåtiden.

26 juni – 22 augusti: CYKELMUSEET – Cyklar och sport

28 augusti – 19 september:  VARBERG FOTOMARATON 2010

1 oktober – 28 november: JERRY NIEMIS BILDER
En mindre utställning med Jerry Niemis bilder visades på museet under hösten tillsammans med ett urval av leksaker från museets samlingar.

25 november 2010 – 16 januari 2011:  JUL IGEN PÅ SLOTTET 1620

2 december 2010 – 15 maj 2011: KARTOR ÖVER HALLAND

2009

1 januari – 29 mars: ALLT VAR SÅ NYSS – att åldras i Sverige
SVT mobila dokumentärredaktionen gav sig våren 2007 ut i Sverige, bland annat till Varberg, för att tillsammans med äldre människor skildra deras egna reflektioner om livet och tillvaron. Museet var delaktig i dokumentationen och det blev även en utställning.

8 april – 24 maj: UNDRIEN – en fantasiutställning för barn och alla andra
En rolig konstutställning för barn av konstnären Magnus Lönn, som handlade om bokstäver, ord och fantasi.

6 juni – 16 augusti: AGNETA SPÅNGBERG – The Cocktail Dress Collection
Keramisk skulptur. Nyskapande kollektion av elva fullskaliga cocktailklänningar i keramik. Starka färger, djärv dekor och mycket uppskattat.

17 juni – 13 september: ÖTZI – Ismannen från Alperna
Museets stora sommarutställning var en stor internationell vandringsutställning från Sydtyrolens Arkeologiska Museum i Bolzano. Utställningen visade en rekonstruktion av Ismannen Ötzi – världens äldsta och bästa bevarade mumie.

20 juni – 16 augusti: SPORTCYKLAR UR MUSEETS SAMLINGAR I CYKELMUSEET

29 augusti  – 15 november: ÄKTA, KÄRLEK, POLITIK, JOBB – Elisabeth Ohlson Wallin
Om makt, sexualitet, religion och kön. Den första samlingsutställningen med bilder från hela Elisabeth Ohlson Wallins tidigare produktion, både den konstnärliga och kommersiella.

25 november – 13 januari: JUL PÅ SLOTTET 1620
Ett praktfullt dukat bord som tar sin utgångspunkt i en bevarad meny från Christian IV:s hov 1620. Utställningen visade också historiska festkläder.

2008

17 februari – 4 maj: SITT FINT – stolar och dynor ur folkkonsten
Utställningen blandade ny och gammal slöjd. Här visades nytillverkade stolar och dynor med inspiration från folkkonsten, av slöjdare, hantverkare, brodöser och väverskor från hela södra Sverige. Utställningen ville visa hur vi alla kan bli inspirerade av de äldre föremål som finns i våra samlingar.

3 juni – 7 september: KÄRLEKENS MAGI & RITUALER
Sommarens stora utställning berättade historien om flirt till brudsäng. Från den frodiga bruden i målade bonader, till brudar som gifte sig med varandra. Mångfalden av föremål knutna till kärlekens ritualer från äldre tid till idag. Den stora tilldragelsen i utställningen var en catwalk med ett 40-tal brudklänningar från 1800-talet till nutid.

21 juni – 17 augusti: MONARK 100 ÅR – Cykelmuseet
Museet firade cykelfabriken Monarks jubileum med en utställning i Cykelmuseet.
I utställningen visades utvalda godbitar ur samlingarna.

21 september – 9 november: INDIGO – jeans och blå naglar
Indigoblått, världens vanligaste färg. Vi hittar den på risfälten i Asien, i sandöknen i Sahara, på kontoren på Manhattan, på gågatan i Varberg. Överallt ser vi människor klädda i indigo. Utställningen visade indigofärgade textilier från hela världen: saronger från Indien, dräkter från Thailand, tyger från Nigeria, men också de blåfärgade jeansen.

26 november – 13 januari 2009: JUL PÅ MUSEET
Temat för årets julutställning var “Julbord med knorr”. Nytt konsthantverk i möte med historiska föremål i dukade julbord. Glas, betong, halm, keramik, blommor, trä och smide.

2007

11 mars – 29 april: UPPBROTT – halländsk migration då och nu
Människan har i alla tider flyttat på sig. För 150 år sedan började tiotusentals hallänningar att utvandra till olika kontinenter, det stora flertalet till Amerika. Idag kommer människor hit. Hur känns det att lämna allt? Vad saknar man och vad vill man bevara?

13 maj – 4 november: VARBERG I KONSTEN
Över 100 personer hörde av sig efter upprop i Hallands Nyheter och lånade ut sina Varbergsbilder till utställningen.

11 juni – 15 juni: SLÖJDCIRKUS MINI
En liten utställning om att slöjda, riktad till skola och allmänhet. Ett samarbete med hemslöjdskonsulenterna i Halland.

20 juni – 19 augusti: KJELL ENGMAN – murens magi
Sommaren 2007 användes bastion Vita munken på Varberg för första gången som utställningsrum. Premiären blev en glasutställning med konstnären Kjell Engman, Kosta Boda, skapad för museet. Speciellt anpassat till rummen i bastionen. Mörkret, ljuset och glaset kompletterades med ljud och rörlig bild – MAGI!

28 oktober 2006 – 25 februari 2007: HÄLSNINGAR FRÅN SKOGEN
– fotografier av Mögel (Mikael Cee Karlsson)
Under två års tid hade regissören och fotografen Mögel dokumenterat livet i sin gamla hembygd, Ätran, ett litet samhälle mitt i den halländska storskogen. Utställningen berättade om de människor som lever, drömmer och älskar i de bortglömda resterna av det svenska folkhemmet.

28 november – 13 januari: JULSTÄMNING PÅ MUSEET
Museet bjöd in 13 konsthantverkare att tillverka nya julträd med inspiration från äldre material ur museets samlingar. Resultatet var spännande nya former, nya lösningar och fantasifulla skapelser.

2006

29 januari – 2 april: BLOD OCH ANDRA BAND
Utställningen “Blod och andra band” ställde frågorna: Är blod tjockare än vatten? Kan man göra uppror utan blod? Är menstruation pinsamt eller något att fira? Hur upprättas gränser mellan nationer? Hur ser en familj ut eller ett folkslag? Utan blod inget liv…Ett samarbete mellan Mångkulturellt centrum och Riksutställningar.

2 april – (?)  VARBERGSBOR & VARBERGARE
På en stor fotovägg möttes besökaren av ett hundratal med kända och okända personer som bor i Varberg idag. En brokig skara, och frågan är om det spelar någon roll var du är född?

1 juni: NY UTSTÄLLNING OM BOCKSTENSMANNEN ÖPPNAR
Den nya basutställningen om Bockstensmannen öppnade med konstnärlig utformning av Roj Friberg, och rekonstruktionen av hur Bockstensmannen troligen såg ut, av dock- och modellmakare Oscar Nilsson.

28 oktober – 25 februari 2007: HÄLSNINGAR FRÅN SKOGEN
– fotografier av Mögel (Mikael Cee Karlsson)

2005

NY BASUTSTÄLLNING – VARBERGS FÄSTNINGS HISTORIA
Uppbyggd med multimedia kring museets modell av Varbergs fästning, med fokus på de delar av fästningens historia som bäst visualiseras i utställningsform som komplement till visningarna utomhus av fästningen.

10 april – 29 maj: LÄTTARE ÄN LUFT – drömmen om att flyga
En utställning producerad av Riksutställningar. Om naturens egna flygtekniska lösningar och människans omöjliga och möjliga försök till att flyga.

12 juni – 6 november: OM HÅR
Med inspiration och bas i inlån från Mångkulturellt centrums vandringsutställning “Känsla för hår” kompletterades utställningen med utgångspunkt “Hår – en del av mitt jag”. Vi föds med det, vi älskar det, vi skyler det. En utställning om ideal och identitet, om fåfänga, skönhet, äckel och tabun. Var får hår finnas? Och ändrar hår betydelse när det inte längre sitter på kroppen?

19 juni – (?) NORDISKT KONSTHANTVERK 2005
Stor konsthantverksutställning i Rikssalen där konsthantverkare från Norge, Finland och Sverige deltog. Vart flyter gränserna mellan konst och konsthantverk? Stor uppmärksamhet fick bland annat en installation med fönster på fästningens östra mur av Anita Wohlén.

25 juni – 14 augusti: RADIOAPPARATER UR MONARKS PRODUKTION  – ur Acke Larssons samlingar:
Mindre utställning i Cykelmuseet med radioapparater och skivspelare från Monark. Radio- och så småningom TV-tillverkning var en del av Monark koncernen fram till 1972.

20 november  – 15 januari 2006: JULKRUBBOR FRÅN HELA VÄRLDEN
Genom upprop i Hallands Nyheter och Hallandsposten uppmanades privatpersoner att till museet lämna in krubbor för en julutställning. Dessutom lånades ett par krubbor in från Västergötlands museum i Skara.

2004

NILS KREUGER 1858 – 1930
Under våren visades en liten specialutställning om konstnären Nils Kreuger. Han var den konstnär i konstnärskolonin Varbergsskolan som först kom till Varberg och stannade här längst. Museet har ett större antal konsthantverk av Nils Kreuger utställda permanent.

15 februari  – 23 maj: EN DAG I SVERIGE
Museet visade den stora fotoutställningen som första plats utanför Stockholm.Den 3 juni 2003 genomfördes det största fotografiska projektet i svensk historia. Under ett dygn dokumenterade 3000 fotografer allt mellan himmel och jord i Sverige. En skildring av vardag i arbete och fritid, från födsel till död, från norr till söder.

9 april – 2 maj: INGEN TID UTAN PÅVERKAN – INGEN PÅVERKAN UTAN TID
Två projektarbeten i måleri och fotografi av Emma Lif och Frida Jonesig, elever på Estetiska programmet Bild och Form vid Peder Skrivares gymnasium i Varberg.

16 maj – 19 september: KARL NORDSTRÖM OCH VARBERGSSKOLAN
Fortsatt fokus på Varbergsskolan i en liten specialutställning om Karl Nordström som levde 1855 – 1920. Född på Tjörn och bosatt i Varberg från 1893. Den permanenta utställningen kompletterades med inlån från bland annat Göteborgs konstmuseum och Bohusläns museum.

12 juni – 20 augusti: ULRICA HYDMAN – VALLIEN
Sommarutställning i Rikssalen med egensinniga och kraftfulla konstnären Ulrica Hydman – Valliens glaskonst. Besökaren fick följa hela hennes konstnärsbana från 1960-tal till nutid.

24 oktober – 20 februari 2005: KRIG OCH FRED – bilder från Bosnien
En fotoutställning som utgick från två fotografers insatser i det krisdrabbade Bosnien. Bilder av Torbjörn Andersson och museets dokumentärfotograf Arne Persson.

2003

8 mars – 1 juni: 100% TJEJER
Utställningen hade som huvudsyfte att granska medias bild av unga tjejer och hur samma tjejer förhåller sig till mediabilden. Genom intervjuer och bilder berättade unga kvinnor om sina liv, tankar och förhoppningar. Ett nära samarbete med länets skolor.

1 juni – året ut: SKATMOSSEN – i spåren efter de sista mammutjägarna
En mindre utställning med fynd från Skatmossen, ett mindre skogstjärn inte långt från kyrkan i Åhs socken och Derome samhälle i Varbergs kommun. I slutet av 1970-talet hittade ett barn där fynd från en helt okänd boplats från stenåldern.

15 juni – 5 oktober: SMYCKEN OCH KLÄDER
Sommarens konstutställning visade smycken och kläder i en samlingsutställning med tretton konstnärer från hela landet och Danmark. Det var en egenproducerad utställning för att presentera olika förhållningssätt till den bärbara konsten, kroppen, och smyckandet bland smyckes- och klädkonstnärer. Kreativ form och gränsöverskridande.

27 juni  – 10 augusti: IDROTTSLIV – om kassören, tränaren och chauffören
Riksidrottsförbundets 100-årsjubileumsutställning hade som tema att lyfta fram och synliggöra dem bakom idrottaren, till exempel den ideella idrottsledaren. Även den som skjutsar, bakar och tvättar är en viktig del av ett fungerande idrottsliv.

27 september – 5 oktober: ON PAPER
Gästutställning från Polen med 10 samtidskonstnärer från Olzstyn.

27 september  – 26 oktober: Fotografier från Warmi Mazury
Även detta en polsk gästutställning, visades på Folkets hus och Campus Varberg.

19 oktober – 1 februari 2004: TING I TIDEN
En utställning om prylar som skapats för att ge oss ett rikare eller snarare bekvämare liv, men också en utställning om föremål som kan förvandlas till något helt annat än de var tänkta för.

2002

18 november 2001 – 2 juni 2002: JÄTTAR, VÄTTAR OCH DRAKAR
Stor sägen-utställning berättade om gamla och moderna halländska myter. Du gick in genom jättens ben och mötte den halländske tomten “goenissen”, vättarna som har ett eget hus och mylingen som inte får plats i grytan. Munkagårdsskolans elever vid floristlinjen skapade en skog där älvor, skogsrå och troll huserade. Med konstnärliga bilder, sägner och scener förflyttades besökaren till sägnernas värld.

4 mars – 2 april: AFFISCHEN SOM VAPEN
Visades på Stadshusgallerian i Laholm.

8 juni – 25 augusti: GLAS ÄTER LJUS – Bertil Vallien
Sommarens konstutställning i Rikssalen med glaskonstnären Bertil Valliens skulpturer. Utställningen var producerad av Smålands museum.

16 juni – 1 januari 2003: KARL XII OCH KULKNAPPEN – myt och verklighet
Kulknappen – Karl XII:s förmodade dödskula – har varit utställd på museet i Varberg sedan 1932. Det är ett av museets mest mytomspunna och fantasieggande föremål som här sattes in i ett större sammanhang. Hur bildframställningar av kungen påverkat vår syn genom tiderna. Varför har nationalromantiska och nynazistiska grupper har använt sig av Karl XII “hjältekonungen” som ideal?

Oktober – november: TRÄDGÅRDAR I HALLAND
En liten vandringsutställning på temat färdigställdes och premiärvisades på biblioteket i Träslövsläge.

2001

11 november 2000 – 4 mars 2001: DET HANDLAR OM SLÖJD!
Slöjdutställning som producerades tillsammans med länets slöjdare och hemslöjdskonsulenter. En viktig del var presentationen av föreningen “Unga slöjdare” i länet. I två “skattkistor” i form av stora svepaskar visades gammal slöjd ur museets samlingar.

11 mars – 16 april: AFFISCHEN SOM VAPEN
Ett politiskt urval av Mona Johanssons samling visades i Kungssalen. Tyngdpunkten låg på bilder från 1970-talet.

29 april – 16 september: VARBERGS FÄSTNING – krig, konst, bygge
Sommarutställning om fästningen som innehöll två delar, en historisk del och en konstdel. Centrum för den historiska delen var en av Mikael Delden tillverkad stor modell av fästningen kring år 1790. I konst-delen av utställningen visades verk från de senaste 150 åren. Här kunde man se hur synen på fästningen förändrats över tid.

17 juni  – 12 augusti: ÄTbART – ögats och bordets fröjder
Museets stora sommarutställning var producerad av Nationalmuseum. Här visades ett 50-tal målningar ur Nationalmuseums samlingar på tema mat och måltid från 1500-talet till nutid. Museet bidrog med ett eget dukat bord med föremål av halländska konsthantverkare, och med den mest kända halländska måltidsscenen “Bröllopet i Kaana” på målad bonad i bakgrunden.

22 september – 4 november: ROLF BÖRJESSON – målare, tecknare, grafiker
Retrospektiv utställning med Varbergsbaserade konstnären Rolf Börjesson.

18 november 2001 – 2 juni 2002: JÄTTAR, VÄTTAR OCH DRAKAR

2000

13 februari – 28 maj: HALLAND UNDER 1000 ÅR
Utställningen ville genom nyckelföremål, ofta kontroversiella föremål, ställa frågor, inspirera besökarna till att reflektera över sin historia och därmed bättre kunna påverka den gemensamma framtiden. Centrala föremål var Galtabäcksskeppet från 1195, Ny Varberg-föremål, Fredstraktaten från Brömsebro, prästen Hjortbergs epitafium samt högklassig konst från 1800- och 1900-talen. Utställningen fördjupades i boken Historien och framtiden i Halland som utkom 2001.

18 maj – 13 augusti: BADLIV
Museets stora sommarutställning i Rikssalen handlade om badlivet i Halland – “hela Sveriges badbalja”. Genom fotografier skildrades både vackra och dokumentära skildringar av societetsliv och friluftsbadande hos några av Hallands främsta fotografer. Baddräktens förändring under ca 100 år visades genom olika museisamlingar i och utanför länet.

18 juni – 20 augusti: SVENSKT GLAS 1900
Ett samarbete med “Sveriges glasmuseum” – Smålands museum. Utställningen var producerad på uppdrag av Svenska institutet och tidigare visad endast på tre platser i Polen. Utställningen representerade de tre olika stilar inom det svenska konstglaset för perioden 1900 – 2000.

27 augusti – 5 november: I NYTT LJUS – konstskatter ur halländska samlingar
Höstens stora egenproducerade utställning innehöll sammanlagt 33 konstverk som speglade svensk och europeisk konsthistoria från 1900-talet som; Matisse, Hjertén, Legér, GAN, Appel och halländsk konst som Hardy Strid, Roj Friberg, Walter Bengtsson, Halmstadsgruppen samt en del nya verk, som Lotta Antonssons fotografiska verk “A very young woman under the influence IV”.

11 november – 4 mars 2001: DET HANDLAR OM SLÖJD

Man med horn, ca 1935. Foto: Georg Platt  “Vetenskapelsen”

 

Vykort som reklam för Titanic från Vita Stjärnlinjen. Copyright: Claes-Göran Wetterholm

 

Agnetas klänningar i keramik var mycket uppskattade. Affischbild.

Ötzi- Ismannen från Alperna, visades på museet sommaren 2009

Sitt fint – stolar och dynor ur folkkonsten. Foto: Evelyn Thomasson 

“Uppbrott” 2007

Bertil Svensson i sin trädgård. Foto: Mikel Cee Karlsson

2006 öppnade nya utställningen om Bockstensmannen, bl a med rekonstruktionen av dockmakaren Oscar Nilsson

“Om HÅR” 2006

“Krig & fred” Foto: Arne Persson, Torbjörn Andersson

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela detta med dina vänner