Vykortsillustratören Adina Sand

Inlagt den i kategorin Samlingar.

Trots e-post och sociala medier behåller julkorten sin ställning i vårt julfirande: 2012 skickade svenskarna 28 miljoner julkort  till varandra! Det är något särskilt med att skicka en hälsning på papper, speciellt om kortet i fråga har ett vackert, handmålat motiv.

Varbergskonstnären Adina Sand, född 1880, målade under sin livstid minst 1300 sådana vykort och många av dem är idag värdefulla samlarobjekt. Sand arbetade under större delen av sitt liv som teckningslärarinna på Varbergs Elementarläroverk för flickor och Varbergs Realskola för gossar, och vykortsmåleriet gjorde hon på sin fritid.

Innan hon som 29-åring kom till Varberg utbildade hon sig på Högre Konstindustriella skolan i Stockholm, numera Konstfack, som redan 1858 börjat ta emot kvinnliga elever. Vid den här tiden var lärarseminarier och sjuksköterskeskolor de enda högre utbildningar som kvinnor kunde söka in till. Normen på den tiden var att kvinnor slutade yrkesarbeta när de gifte sig, och många yrkeskvinnor valde därför bort äktenskap. Inte heller Adina Sand gifte sig, utan bodde tillsammans med sin syster i en lägenhet på Varbergs fästning under 20 år.

På Adina Sands julkort lyser tomten för det mesta med sin frånvaro. Istället tecknade hon gärna människor: mest barn och unga och ofta i miljöer med inspiration från Dalarna. Under 1930- och 1940-talen blir Adina särskilda stil tydlig. Hon använder sina favoritfärger – gult, rött, lila – och målar blommor och vackra, tygrika klänningar på gracila damer. Julkorten har snö, slädar och folk som åker skidor, och på nyårskorten målar hon symboler för lycka inför det nya året: havrestrån, fyrklöver och guldpengar.

Nedan kan du se tre av drygt 100 Adina Sand-vykort som finns i museets samlingar. Om du vill läsa mer om henne kan du göra det i boken Änka fränka fröken fru – förr och nu i Varberg, som är utgiven av hembygdsföreningen Gamla Varberg på förlaget Utblick Media.

Källa: ”Allra käraste hälsningar!” Av Yvonne Elwing och Berit Ganmyr. Ett kapitel ur boken Änka fränka fröken fru – förr och nu i Varberg.
 

Bildgalleri (klicka på bilden för att förstora).

 

Dela detta med dina vänner